NIEUW – ‘Gierige Guido’ pompt 12 miljoen euro in softwarebedrijf (om het daarna zelf op te kopen)

Guido Van der Schueren (Foto: RV)

Guido Van der Schueren heeft het kapitaal van het Oost-Vlaamse bedrijf Hybrid Software Development opgetrokken met 12 miljoen euro. Hij doet dat via zijn Luxemburgse holding Congra Software. De kapitaalverhoging kadert in een serie van opmerkelijke financiële transacties. Congra Software gaat haar dochter Hybrid immers voor 80 miljoen euro verkopen aan de Britse prepress specialist Global Graphics. Van der Schueren controleert net iets meer dan 50 % van dat beursgenoteerde Britse bedrijf. Hij verkoop Hybrid dan eigenlijk ook aan zichzelf. Eind 2018 wou Van der Schueren de kleine aandeelhouders uitkopen bij Globale Graphics maar die laatste vonden zijn bod veel te laag. Het leverde hem meteen de bijnaam “gierige Guido” op. Door nu via een kapitaalverhoging 80 miljoen euro te creëren bij Global Graphics wil Van der Schueren het belang van de kleine aandeelhouders in het bedrijf laten verwateren.

Van der Schueren bood de kleine aandeelhouders 4,25 euro per aandeel Global Graphics. Die vonden dat veel te weinig en Van der Schueren eindigde ultiem met ‘slechts’ 50,09 procent, veel te weinig onder de 90 procent die in het VK nodig is om een bedrijf van de beurs weg te halen. Nu komt de softwarespecialist dus met een ‘plan B’. Hij verkoopt het Luxemburgse Hybrid Software Group, waar hij eveneens hoofdaandeelhouder van is, via zijn investeringsholding Congra aan Global Graphics. Dat gebeurt voor 80 miljoen euro. Global Graphics geeft daarvoor 21,07 miljoen nieuwe aandelen uit aan 3,80 euro het stuk. Van der Schueren tekent daarop in, opnieuw via Congra, en komt zo in één klap op een belang in Global Graphics van 82,16 procent.



Van der Schueren maakte eerder al zijn ambitie bekend om beide bedrijven te willen fuseren. Hybrid Software Development uit Merelbeke is een dochter van de gelijknamige Luxemburgse groep. De 12 miljoen vers kapitaal moet het bedrijf de nodige omvang geven om de overnameprijs van 80 miljoen euro mee te verantwoorden. De overnameplannen moeten begin volgend jaar worden goedgekeurd door minstens 50 % van de aandeelhouders. Daarmee haalt Van der Scheuren dus zijn slag thuis. Beide bedrijven zijn specialist in prepress, de digitale voorbereiding voor het drukken. Daar waar Globale Graphics zowel hard- als softwareoplossingen aanbiedt, is Hybrid een pure softwarespecialist.