NIEUW – Havermelk doet familie de Spoelberch en Verlinvest de das om

De holding Verlinvest incasseert over vorig jaar op groepsniveau een verlies van 119 miljoen euro. Het jaar daarvoor was er nog een winst van 496 miljoen euro voor de groep. Met Verlinvest investeert de familie de Spoelberch de dividenden die ze opstrijkt van haar participatie in de biergigant AB Inbev. Het verlies over 2022 moet in de eerste plaats worden verklaard door de kwakkelende prestaties van de Zweedse havermelproducent Oatly. Die is voor 22 % in handen van Verlinvest. Oatly trok in 2021 naar de beurs van Wall Street en bereikte er snel een piek van bijna 30 dollar per aandeel. Maar sedertdien gaat het enkel bergaf. Vandaag kost één Oatly aandeel nog 1,2 dollar. Verlinvest incasseert een verlies op de havermelkproducent van 80 miljoen euro.



In 2021 kon Verlinvest nog een meerwaarde incasseren van 585 miljoen euro op de verkoop van de Franse internetspecialist Valtech. Vorig ontbrak dergelijke éénmalige operatie. In tegendeel. Oatly kost Verlinvest 80 miljoen euro. Daarnaast verliest de holding ook nog 19 miljoen euro op de participatie va 49 % die ze aanhoudt in het marketingbedrijf Toluna Group.

Voorafgaand aan zijn beursintroductie in 2021 vond Oatly met een uitgekiende marketing strategie de weg van de natuurvoedingswinkels naar de grote retailers, hippe koffiebars en Starbucks in veel landen. Maar de Zweedse havermelkfabrikant Oatly is er nooit in geslaagd de hooggespannen verwachtingen in te lossen die bestonden rond het bedrijf. Het bedrijf kampte enerzijds met productie- en distributieproblemen, anderzijds waren er kwaliteitsproblemen in een fabriek. Tegelijk verloor het bedrijf marktaandeel.