NIEUW – HG Capital legt 166 miljoen euro op tafel voor overname van Belgische verzekeringsmakelaars Induver en Clover

De Britse groep HG Capital pompt 166 miljoen euro in de Clover Holding. De operatie past in de overname van de Belgische verzekeringsmakelaars Induver en Clover door HG. Die laatste is in België al aanwezig als aandeelhouder van Team.blue, de holding waarin Jonas Dhaenens zijn bedrijf Combell inbracht. Daarnaast zijn de Britten minderheidsaandeelhouder van de Noorse softwaregroep Visma. Verder zijn ze ook aandeelhouder van de verzekeringsgroep Howden die ook al in België actief is. Induver en Clover controleren samen 9 kantoren in België. De sector van de verzekeringsmakelaars is al enige tijd aan consolidatie toe in België.Induver ontstond in 1990 door het samengaan van drie families en is vandaag actief als verzekeringsmakelaar met commerciële en corporate klanten en kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Grobbendonk. Clover van zijn kant werd opgericht in 2019 door de vijfde generatie makelaars uit familiebedrijf Claes Verzekeringen en groeide door tot een expert in B2B- en gespecialiseerde verzekeringsproducten. Clover is verankerd in Oost-Vlaanderen en heeft kantoren in Ninove, Evergem, Machelen en Antwerpen. Beide bedrijven zijn samen goed voor een brutobedrijfswinst van ongeveer 13 miljoen euro. Opmerkelijk is nog de aanwezigheid van Nathan Geerinck in het kapitaal van Clover. Geerinck is director venture capital mid cap bij de Britse groep Astorg maar die laatste staat buiten de huidige operatie.

HG heeft een uitgebreid Europees netwerk en een sterke aanwezigheid in Noord-Amerika, met 400 medewerkers, 60 miljard euro aan kapitaal in beheer, en een portfolio van meer dan 50 bedrijven. De groep is ook minderheidsaandeelhouder van Howden. Die laatste legt zich toe op herverzekeringen en op makelaarsdiensten voor kmo’s, grote bedrijven en openbare besturen. Howden nam daarbij eerder al het Waregemse Flanders Insurance en het Luikse Dwels over.

Snelle digitalisering van productieporcessen en veranderende regelgeving zijn twee van de oorzaken die verklaren waarom de Belgische verzekeringssector aan schaalvergroting toe is. Zo werken Induver en Clover vsamen aan een digitaal platform waarop ook andere makelaars actief kunnen zijn. Naast de Britse aanwezigheid op de verzekeringsmarkt zijn er ook de Belgische groep Hillewaere, mee in handen van de Londense bank Rothschild, de groepen Callant, Alia en Vanbreda.