NIEUW – HR-specialist SD Worx is 828 miljoen euro waard

Steven Van Hoorebeke, CEO van SD Worx.

De groep SD Worx, als sociaal secretariaat specialist in personeelsbeleid, is globaal 828 miljoen euro waard. Dat blijkt uit de oprichting van de nieuwe overkoepelende HR Worx Holding. Daarmee krijgt een nieuw bedrijf op Europese schaal vorm. SD Worx is binnen Europa de tweede grootste speler voor loonberekeningen en hr-diensten. De groep berekent elke maand 4,2 miljoen salarissen in negen Europese landen, waarvan 950.000 in België. SD Worx werkt versneld aan het transparant maken van zijn eigendomsstructuur. De huidige ontransparantie staat Europese expansie in de weg. Het bedrijf groeide uit het sociaal secretariaat van het VEV, de voorloper van de werkgeversfederatie Voka.Wat loondiensten betreft, is België een verzadigde markt. 90 procent van de loonberekeningen is in handen van de sociaal secretariaten. Groei voor SD Worx moet dus komen van internationale activiteiten en grote multinationale klanten. De voorbije jaren waren er al overnames in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Met name bij de Britse operatie raakten lokale advocaten verstrikt in de vzw-structuur van SD Worx.

Die vzw structuur werd ondertussen opgevangen in twee private stichtingen: SD en SD Patrimonium. Het is die laatste die samen met SD Worx Holding de nieuwe HR Worx Holding heeft opgericht. Die krijgt een waarde mee van maar liefst 828 miljoen euro. SD Worx groeide uit het sociaal secretariaat van het Vlaams Economisch Verbond (VEV), de Vlaamse werkgeversfederatie die groeide als tegengewicht van haar Belgische concurrent VBO en die nu is opgegaan in Voka.

In 2017 boekte SD Worx een omzet van 458 miljoen euro, goed voor een netto winst van 5,3 miljoen euro. Gezien de coöperatieve structuur van de groep ligt het zwaartepunt van het beleid bij de raad van bestuur en haar CEO Steven Van Hoorebeke. Voorzitter van de groep is Filip Dierckx, de Belgische topman van BNP Paribas.