NIEUW – Jan Martens lanceert zijn IPA Martens 1758 in aparte structuur

De Limburgse brouwer Jan Martens lanceert zijn nieuwe IPA Martens 1758. Meteen komt dat speciaalbier in een nieuwe vennootschap terecht die werd opgericht door Bockhold, de holding boven de familiale brouwerij Martens met zetel in Bocholt. IPA staat voor ‘Indian Pale Ale’, een eerder bitter speciaalbier dat werd herontdekt en in korte tijd zeer populair werd bij jonge mensen. Voor Martens is IPA 1758 slechts het vierde eigen merk dat wordt gelanceerd. De brouwerij, de tweede grootste in capaciteit in België na AB Inbev, is in de eerste plaats een producent van huismerken. Zo wordt onder meer het bier van de keten Aldi in Bocholt gebrouwen. De nu 62-jarige Jan Martens kocht vorig jaar zijn drie jaar oudere broer Fons uit het bedrijf weg. Hij deed dat samen met de voorzitter van de groep, de 73-jarige Luc Van Milders. Die is nu meteen ook bestuurder van Martens 1758.IPA werd in de 17de eeuw door de Britse scheepvaarders gebrouwen om in houten vaten de overtocht te overleven naar het pas ontdekte Indië, zo wil het verhaal. Het bier raakte in verval en werd pas enkele jaren terug opnieuw populair. De IPA van Martens combineert zes hoppesoorten. Het is het eerste wapenfeit waarmee de discrete Jan Martens zich profileert nadat hij vorig jaar zijn oudere broer Fons wegkocht uit het bedrijf. Ondertussen is ook Bob Martens, 32 jaar en zoon van Jan, actief in het bedrijf. De dochter van Fons bleek niet geïnteresseerd in de brouwerij en dat in tegenstelling tot de twee zonen van Jan. Die laatste controleert nu 85 % van de brouwerij. 15 % is in handen van het investeringsfonds Far Eastern Group uit Taiwan.

De uitstap van Fons werd mee opgebouwd door Luc Van Milders. En diens vennootschap Consilio Partners, die onder meer advies aan familiebedrijven verschaft. Brouwerij Martens is een van de klanten van het adviesbureau. Van Milders is in eerste instantie bekend als vroegere gedelegeerd bestuurder van Carestel, een cateringbedrijf met restaurants langs autosnelwegen en op de luchthaven van Zaventem. Daarnaast maakte de groep bereide maaltijden en baatte ze hotels en luxeresidenties voor senioren uit. In 2006 werd het bedrijf opgekocht door de Italiaanse groep Autogrill. Carestel worstelde op dat moment met een zware schuldenlast.

Brouwerij Martens is in volume de op één na grootste brouwer in België, met in Bocholt een productiecapaciteit van 4 miljoen hectoliter. Het bedrijf is vooral een specialist in de productie van bier voor huismerken. De discounter Aldi bijvoorbeeld is al decennia een klant. De brouwerij in Kaulille nabij Bocholt is een van de modernste in West-Europa. Per uur worden 150.000 blikken gevuld. Cijfers over 2022 voor het bedrijf zijn nog niet bekend. Ruim 90 procent van de productie wordt geëxporteerd, onder meer naar China. Daar was Martens 1758 meer dan 10 jaar terug als te koop, maar dan wel als blond luxebier. Martens presenteerde zich daarmee op de Chinese markt waar het ook een eigen bedrijf runde. 1758 is de jaar waarin de Limburgse brouwerij van start ging, zo wil de geschiedenis. Andere eigen merken van de groep zijn Sezoens en Kristoffel.