NIEUW – Johan Brants en zijn patentbureau gewaardeerd op 30 miljoen euro

Johan Brants (Foto: RV)

Het Gentse patentbureau brantsandpatents wordt ingebracht in de nieuwe holding ‘Because Protection Matters’. Het bedrijf krijgt daarbij een waarde mee van 30 miljoen euro. Brantsandpatents is opgericht door en in handen van de Gentenaar Johan Brants. Samen met manager Ellen Crabbe zal hij iets meer dan de meerderheid aanhouden in de nieuwe holding. De andere helft wordt aangebracht door de investeringsgroep Buysse & Partners. Met die verse middelen wil het bedrijf nieuwe kantoren openen. Buysse & Partners moet ook de organische en externe groei van de Gentenaars begeleiden. Beide partijen engageren zich om gedurende drie jaar geen aandelen van het patentbureau te verkopen.

Johan Brants is Europees, Belgisch en Nederlands octrooigemachtigde en oprichter van brantsandpatents. Zijn bureau heeft momenteel kantoren in Gent en Brussel. Er werken om en bij 25 mensen. Brantsandpatents levert niet enkel oplossingen inzake octrooien en merken maar koppelt dat ook aan rulings en fiscale optimalisatie. Het bedrijf biedt ook beschermingscertificaten voor farmaceutische- en plantenformulaties. Het bedrijf is schuldenvrij, staat voor een eigen vermogen van 5,6 miljoen euro en haalt jaarlijks tussen 1,5 en 2 miljoen euro winst. Johan Brants doceerde onder meer intellectuele eigendom aan de Vrije Universiteit Brussel en aan de Universiteit Gent. Hij zetelt ook in enkele technologiefondsen zoals Theodorus en Qbic. Ellen Crabbe van haar kant is doctor in de biotechnologie.



Buysse & Partners verzamelt en investeert onder leiding van Frank Buysse onder meer risicokapitaal bij vermogende families. Brantsandpatents is de tweede private-equityinvestering van Buysse & Partners dit jaar. Het investeerde afgelopen zomer 3 miljoen euro in de oogkliniek New Vision. Buysse & Partners investeerde ook in de producent van aluminium afdeksystemen Blommaert, het designbedrijf Serax en Copus, het bedrijf achter het uitzendbureau Vivaldi’s. Het kapitaal van Because Protection Matters werd nu in eerste instantie opgetrokken tot 5,6 miljoen euro. De helft werd ingebracht door Brants in natura, de andere helft werd betaald door Buysse & Partners.