NIEUW – Jonge Cloudalize denkt nu al aan een beursnotering in New York (en een waardering van 100 miljoen dollar)

Horizon Ventures, het investeringsfonds van de Hongkongse telecommagnaat Li Ka-Shing, pompt 3,4 miljoen euro in het jonge bedrijf Cloudalize, specialist in 3D cloud toepassingen. Met de kapitaaloperatie wordt meteen ook het eerste einddoel van Cloudalize vastgelegd: een beursnotering op de New York Stock Exchange waarbij het bedrijf wordt gewaardeerd op minstens 100 miljoen dollar en waarbij het zelf 20 miljoen dollar ophaalt. Li Ka-Shing weet alvast waar hij aan begint. Eerder al investeerde hij in Facebook. Later pompte hij ook kapitaal in de Israëlische navigatieapp Waze en de Zweedse muziekstreamingsdienst Spotify, ondertussen alle drie wereldbedrijven.



Benny Willen en Jeffrey Meesemaecker studeerden beiden aan de UGent. In hun studentenkamer bouwden ze samen een cloudhostingservice uit. Maar toen ontdekt werd dat ze daarvoor de helft van de bandbreedte van het universitaire datanetwerk aan het opsouperen waren, stopten ze noodgedwongen de ondernemersplannen in de koelkast. Eind 2011 ontvouwden ze die plannen opnieuw, dit keer binnen hun bedrijf Cloudalize. Ze ontwikkelden GDaaS, een desktop platform dat toelaat 3D toepassingen op te starten waarbij de rekencapaciteit niet op je tablet zit maar in de cloud. Een revolutionair systeem met talrijke toepassingen in onder meer de architectuur en de bouwwereld. Architecten kunnen bijvoorbeeld onmiddellijk 3D ideeën van hun klanten visualiseren.

Cloudalize opende nu al een kantoor in Silicon Valley en bezit antennes in het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Nederland. Na de tussenkomst van Horizon Ventures behouden beide initiatiefnemers Benny Willen en Jeffrey Meesemaecker 35 % van de aandelen van het bedrijf. Li Ka-Shing controleert 65 %, ingebed door een hele reeks operationele overeenkomsten waardoor de jonge Belgen aan het roer van het bedrijf blijven staan.