UPDATE – NIEUW – Joseph Lebon brengt Knoks historisch vastgoed onder in aparte vastgoedvennoostchap

Jospeh Lebon (Foto: ID Image)

De verzekeringsspecialist Joseph Lebon heeft zijn vastgoed in Westkapelle, deelgemeente van Knokke, ondergebracht in een aparte juridische structuur (zie Update onderaan artikel). Het gaat om de site Fort Isabella, bestaande uit een gerenoveerde hoeve met bijgebouwen en 6 hectare weideland. Op die weides staan een aantal bunkers in beton en baksteen daterend uit beide wereldoorlogen. De site op de grens met Nederland aan het Zwin is altijd van militair strategisch belang geweest. Nu wordt ze ingebracht met een waarde van 8 miljoen euro. In 2015 werd de historische hoeve volledig gerenoveerd. Het vastgoed wordt ingebracht door de verzekeringsgroep Opex van de familie Lebon wiens vermogen wordt gewaardeerd op 82 miljoen euro.Fort Isabella is een uitzonderlijke plek tussen Knokke en Westkapelle, vlakbij Nederland. De site is niet alleen een van de zeldzame overblijfselen van de Oostenrijkse heerschappij in Vlaanderen, bovendien ligt het in een vrijwel ongerept cultuurlandschap. Als ultieme structuur in een lange reeks vestingwerken is het opgetrokken om de Zwingrens en de uitwateringssluizen van de drooggelegde polders te verdedigen. Het geheel, omsloten door de straten Retranchement, Burkeldijk en Hazegras, staat sinds 15 oktober 2003 op de monumentenlijst. Het beschermde gebied omvat de locatie van de forten Isabella en Hazegras met de nieuwe Hazegrassluis, bunkers uit beide wereldoorlogen, weilanden, landbouwgronden, dijken sloten en wegen met sporen van kavelstructuren, hoogteverschillen en ondergrondse overblijfselen van historische vestingwerken en sluizen. Op het terrein van de voormalige vesting liggen drie boerderijen: twee in de straat Retranchement en één aan de Burkeldijk. Die laatste, omgebouwd tot een gezinswoning met gastenkamers, werd nu door Jospeh Lebon en Opex ingebracht in de gelijknamige vastgoedvennoostchap.

De West-Vlaamse familie Lebon trok het kapitaal van haar holding Opex eerder dit jaar op met 35 miljoen tot 50 miljoen euro. Opex overkoepelt de zeven Belgische verzekeringskantoren van de familie Lebon samen met de kantoren in Luxemburg. De familie werkt onder de commerciële naam Allia. Met Allia Insurance Brokers is de groep ook actief als makelaar. Binnen de consolidatie die op gang is in de verzekeringssector speelt Opex een steeds grotere rol. De voorbije vier jaar werd één overname per jaar gerealiseerd. De groep, met hoofdzetel in Roeselare, staat nu voor een premie incasso van om en bij 500 miljoen euro. Daarmee is de groep de tweede grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaar in België.

UPDATE

Opex Group is de vastgoed holding waaronder de nieuw opgerichte vennootschap Fort Isabella hangt en alle andere Opex vennootschappen. Dit is volledig apart van de vennootschap AlliA Insurance Brokers. Opex Group is de eigenaar van meerdere kantoorgebouwen waar de diverse vestigingen over het ganse land van AlliA zijn gevestigd. Insurance Investments Group is de verzekeringsholding waaronder alle verzekeringsvennootschappen hangen van AlliA Insurance Brokers in België, Luxembourg en Zwitserland. Insurance Investments Group zit nu al aan 700 miljoen euro omzet.