NIEUW – Karel Cardoen stapt uit vastgoed en keert zichzelf 16 miljoen euro uit

 

Karel Cardoen. (Foto: Belga Images)

De bekende ondernemer Karel Cardoen keert zichzelf via een kapitaalverlaging bij de holding Artim New 16 miljoen euro kapitaal uit. De naam Cardoen is vooral bekend van de keten autoverkopers die Karel Cardoen uit de grond stampte en die hij eind 2015 verkocht. Daarna stapte de nu 72-jarige Cardoen in vastgoed met de ambitie zijn vermogen te continueren in functie van zijn vier kinderen. Maar net zomin als die geïnteresseerd waren om in het autobedrijf te stappen, waren ze geënthousiasmeerd door de vastgoedactiviteiten van hun vader. Waarop die besloot ook die activa te verzilveren.



Karel Cardoen werkt al een tijd aan de liquidatie van zijn vastgoedinvesteringen. In 2021 verkocht hij 15 hectare aan de snelweg A12 in Puurs aan Intervest Offices & Warehouses. In Schelle kocht Cardoen het zwaar verontreinigde terrein rond de energiecentrale van Interescaut, wat ooit de grootste steenkoolcentrale van Europa was. De ambitie om er op de site van 73 hectare het grootste en duurzaamste datacenter van België bouwen mislukte echter. De ondernemer verkocht de site daarop aan de Gentse projectontwikkelaar Revive. Vindt Cardoen het jammer dat zijn kinderen zijn vastgoedactiviteiten niet voortzetten, wou de krant de Tijd vorig jaar weten. ‘Ik had liever gehad dat ze dat deden’, zegt hij. ‘Maar het zal mij worst wezen, zolang mijn kinderen maar gelukkig zijn.’

De nu betrokken vennootschap Artim New ontstond uit de fusie van zijn vastgoedvennootschappen Artim en Immo 12. Die beschikte tot voor de kapitaalverlaging over een vermogen van 37 miljoen euro. Het bedrijf beheert onder meer 22 terreinen rond Autostad Cardoen aan de A12 in Wilrijk. De zakenman bezit daar naar eigen zeggen 15 hectare bouwgrond, die maar voor 10 procent bebouwd is. Eind 2015 verkocht Cardoen twee derde van zijn autosupermarkt aan het durffonds Kebek. Drie jaar later kwam de keten in handen van de Franse groep Peugeot, nu Stellantis.