NIEUW: KeBeK stapt in Vanderscheuren

VanderscheurenHet Vlaamse Investeringsfonds KeBeK neemt een participatie van 60 procent in het bedrijf Metaalconstructie Vanderscheuren uit het West-Vlaamse Diksmuide. De broers Luc en Rik Vanderscheuren, beiden vijftigers, houden 40 procent en blijven instaan voor het management van het bedrijf. Het is de bedoeling dat op termijn extern management wordt aangetrokken, maar daar staat geen termijn op, zo zegt KeBeK partner Floris Vansina. KeBek hanteert normaal een investeringstermijn van 5 tot 7 jaar.



Vanderscheuren is een specialist in de productie van hoogtechnische machine onderdelen. Die worden toegeleverd aan machineproducenten zoals Picanol. Vanderscheuren beschikt over een uitgebouwd machinepark. De omzet van het bedrijf vorig jaar bedroeg 11 miljoen euro. Dat lijkt misschien niet veel, zegt Vansina, maar veel opdrachtgevers leveren de ruwe onderdelen, Vanderscheuren factureert enkel de toegevoegde waarde en niet de aankoop. Er werken 65 mensen in het bedrijf. De operationele cash flow bedraagt 2,5 miljoen euro. De netto winst over 2015 was goed voor 0,8 miljoen euro.

Een van beide broers is kinderloos, de andere heeft twee dochters die een andere weg inslaan. Uitdaging is dus de continuïteit te garanderen buiten de familie om. KeBeK stapt in via haar tweede fonds KeBeK II. Het gaat om de tweede operatie van het fonds KeBeK II. KeBeK groeide uit de private equity activiteit van de bank KBC. Eind vorig jaar stapte het investeringsfonds in de autoverkoper Cardoen terwijl haar participatie in de groep Lunch Garden werd verkocht.