NIEUW – Koning Boudewijnstichting boekt 240 miljoen euro winst (en wordt miljardair)

De Koning Boudewijnstichting (KBS) zag het totaal aan schenkingen dat ze ontving stijgen van 72 miljoen euro in 2016 naar maar liefst 217 miljoen euro vorig jaar. Deze forse stijging ligt aan de basis van de opmerkelijke winst van 240 miljoen euro die werd geboekt in 2017. De beleggingsportefeuille van de stichting loopt daarmee op van 666 naar 904 miljoen euro. Deze portefeuille vormt de basis van de inkomsten van de KBS. Het eigen vermogen van de stichting bedraagt nu 954 miljoen euro. Zonder incidenten wordt de KBS in de loop van dit jaar dan ook miljardair.“We zijn geen cijferfetisjisten’, zegt een woordvoerder van de stichting, er zal geen fundamentele verandering komen wanneer we dat symbolisch getal bereiken.” Als verklaring voor het grote aantal schenkingen vorig jaar verwijst de woordvoerder naar de vergrijzing in combinatie met de grotere openheid inzake filantropie. Ook in de generatie van de babyboomers zijn er nogal wat zestigers die geen kinderen hebben en openstaan voor schenkingen. Toch laat alles uitschijnen dat 2017 een uitzonderlijk sterk jaar was waarvan de cijfers niet snel weer opnieuw zullen worden geëvenaard.

Vorig jaar besteedde de KBS 44 miljoen euro aan goede doelen. Dat bedrag staat naast de inspanningen die worden geleverd inzake andere maatschappelijke projecten en discussies die de stichting opzet. Vorig jaar beschikte ze over een werkingsbudget van 64 miljoen euro, dit jaar is dat 75 miljoen euro. Er werken een 90-tal mensen bij de stichting.

In de raad van bestuur wordt baron Van Daele, de vroegere kabinetschef van de koning, opgevolgd door Vincent Houssiau, de nieuwe kabinetschef. De adviesraad krijgt vier nieuwe leden: Najat Arbid, magistrate uit Luik, Michiel Deturck van Vendis Capital, Michel Moortgat van de gelijknamige Duvel-brouwerij, Katrien Verhegge van Kind en Gezin en tenslotte Stéphane Vermeire van BNP Paribas Private Banking.