NIEUW – Kwaliteit slager Dierendonck is 3 miljoen euro waard

Hendrik Dierendonck

De West-Vlaamse kwaliteit slager en ondernemer Hendrik Dierendonck heeft al zijn slagerij activiteiten ondergebracht in één centrale holding. Het gaat dan om de gelijknamige beenhouwerijen in Koksijde, Nieuwpoort, Brussel en Kortrijk en het sterrenrestaurant Carcasse in Koksijde. Ook het vleesatelier Dierendonck Butchery uit Veurne hoort daar bij. Dat geheel heeft een waardering van 3 miljoen euro. Dierendonck is bekend als promotor van kwaliteitsvlees en meer bepaald van gerijpt rundvlees. Maar hij is ook een ambitieuze ondernemer die in Vlaanderen nog drie extra beenhouwerijen en een restaurant wil openen. Ook opmerkelijk is dat Dierendonck twee minderheidsaandeelhouders heeft: Jef Versele, eigenaar van de traditionele brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde en Jozef De Kinder bekend als exploitant van privé-jets op de luchthaven van Oostende.

Hendrik Dierendonck en zijn echtgenote Evelyne Penel brengen 2 miljoen euro in. Het derde miljoen zit bij zijn twee andere aandeelhouders. De nu 45-jarige Dierendonck maakte naam als promotor van het West-Vlaams rood-rund dat graast op de vette polders. Vlees van die koe wordt 3 tot 10 weken gerijpt. Daarnaast promoot hij ook het Menapisch varken, een ras dat werd ontwikkeld door kweker Ruben Brabant en onderzoekers van de universiteit Gent. Er lopen 350 varkens rond in de regio Brugge-Gent-Kortrijk, tot zelfs een stuk in Noord-Frankrijk. Het vlees is dubbel zo duur als gewoon varkensvlees. Dierendonck verkoopt het vlees in zijn eigen slagerijen, niet in de grootdistributie. Hij levert ook aan restaurants. Zijn motto is: minder vlees maar beter vlees.



Eerder al stelde de ondernemer dat hij in Vlaanderen nog ruimte ziet voor drie bijkomende beenhouwerijen, in Antwerpen, Gent en Hasselt. Daarnaast wil hij ook nog één bijkomend restaurant openen. Zijn nieuwe beenhouwerijen ontwikkelt hij samen met zijn broer Alexander. Die laatste is architect en legt zich professioneel toe op grote, publieke projecten.