NIEUW – Limburgse eigenaars Ellimetal incasseren 33 miljoen met verkoop van hun bedrijf

Ronnie Leten, voorzitter van Ellimetal. (Foto: RV)

De holding Vilostrix verlaagt zijn kapitaal met 13,8 miljoen euro. De holding is via de vennootschappen Vilomar en Unistrix in handen van Karel De Corte en Rigo Verheijen. Over het boekjaar 2021-2022 keerde Vilostrix al een dividend uit van 19,8 miljoen euro. De Corte en Verheijen waren beiden voor gelijke delen eigenaar van het Limburgse bedrijf Ellimetal waar ze ook na de verkoop nog CEO van zijn. In 2022 stapten Ronnie Leten, de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM en een aantal managers in het kapitaal van het bedrijf. Ronnie Leten was tot 2022 CEO van de Zweedse multinational en machinebouwer Atlas Copco. De Limburgse overheidsinvesteerder LRM van zijn kant controleert nu 28,5 % van Ellimetal. Dat bedrijf bouwt hoogtechnologische opslagtanks en complexe installaties in roestvast staal of aluminium voor de chemische en zware industrie.

Ellimetal is een hoogtechnologisch bedrijf dat complexe installaties levert aan onder meer BASF, BP, Ineos en meer dan 200 andere grote bedrijven in de chemie, energie, olie- en gassector. In Limburg is het bedrijf vooral bekend van de uitzonderlijke transporten met reusachtige kolommen of opslagtanks. Het bedrijf telt 250 medewerkers in zijn vestigingen in Oudsbergen en Genk. Via Genk is er ook toegang tot het Albertkanaal van waaruit grote installaties worden vervoerd. Het bedrijf sluit daarbij aan bij de groene omslag die de industrie wereldwijd aan het maken is, onder meer met installaties om CO2 op te vangen, energie uit waterstof te halen en het wassen van gassen.



De Corte en Verheijen schakelden de zakenbank Degroof Petercam in om vers kapitaal te zoeken in een nieuwe aandeelhoudersstructuur. De 66-jarige Ronnie Leten, die vijf jaar lang CEO was van de Zweedse machinebouwer Atlas Copco, gewezen Manager van het Jaar en volgens de Harvard Business Review destijds een van de beste presterende CEO’s ter wereld, wordt meteen ook voorzitter van de raad van bestuur van Ellimetal. De constructeur van tanks en metalen opslagvaten haalde over 2023 een omzet van 69 miljoen euro met nog eens 21 miljoen afgewerkte producten klaar voor levering. Die bedrijfsopbrengsten van 92 miljoen euro waren goed voor een operationele cash flow van 8,1 miljoen euro en een nettowinst van 1,8 miljoen euro.