NIEUW – Luk Lowette boekt 5 miljoen euro verlies weg uit Limburgse Millenium Golf

De nu 67-jarige Luk Lowette heeft een overgedragen verlies van 5 miljoen euro weggeboekt bij de NV Migal. Die vennootschap is de eigenaar en exploitant van de Millenium Golf in Beringen. In een tweede beweging pompt Lowette 2,6 miljoen euro kapitaal in de verlieslatende golf. Lowette was jarenlang eigenaar van het telecombedrijf Essec. In 2009 verkocht hij zijn bedrijf aan het management. Daarna stapte hij in Millenium Golf. Eerdere plannen om op het 140 hectare grote golfterrein ook een hotel in te planten, stuitten op een veto van de stad Beringen.



In tegenstelling tot de algemene perceptie zijn niet alle golfterreinen in België winstgevende bedrijven. Er blijkt een spanningsveld te bestaan tussen enerzijds exclusieve en dus dure golfterreinen en anderzijds de meer democratische, goedkopere formules. Het zijn vooral die laatste die het goed doen. Het Beringse Millenium Golf, goed voor 18 holes, behoort tot de eerste categorie en profileert zich ook als een “business community”.

Initieel was Luk Lowette aandeelhouder van Migal samen met de familie Dohmen. Die laatste was tot eind 2016 ook verantwoordelijk voor de exploitatie van de golfclub. In december 2016 stapten ze echter op en nam Lowette zowel de aandelen als de exploitatie over. In 2011 vroeg Migal toelating om een opleidingscentrum op het golfterrein te bouwen, goed voor 15 gastenkamers. Twee jaar later vroeg ze toestemming om die capaciteit te verdubbelen tot 30 kamers. Meteen was ook sprake een hotelfunctie. Dat stuitte op het ‘njet’ van de stad Beringen. Die stelde dat enkel golfgebonden activiteiten op het terrein mogelijk waren. Nieuwe hotelcapaciteit is voorbehouden voor het centrum van de stad. Het project werd dan ook niet uitgevoerd. Nu is er op het golfterrein enkel een horeca- en cateringdienst.