NIEUW – Marcia De Wachter richt Brain@Trust op

Na het zomerverlof zegt de 64-jarige Marcia De Wachter de Nationale Bank de wacht aan. Ze zet dan een punt achter haar carrière als directeur van de Bank. Officieel omdat ze met CD&V een schepenambt ambieert in Overijse. Maar haar ambities reiken verder. Ze richtte de bvba Brain@Trust op als managementvennootschap. Dus er zitten een aantal bestuurdersmandaten aan te komen. De Wachter is een pupil van Fons Verplaetse, ex-kabinetschef van Wilfried Martens en lang gouverneur van de Nationale Bank. Met De Wachter verdwijnt ook Jan Smets uit het directiecomité. Beiden hebben een CD&V signatuur. Die partij heeft nu recht op één nieuwe benoeming van dit duur betaalde en prestigieuze directiemandaat. Eén functie zou verdwijnen. Gewezen minister van Financiën en huidig senator Steven Vanackere zou een kans maken. Maar management specialiste Caroline Ven zou als vrouw betere troeven hebben. Ook de naam van Antwerps CD&V coryfee Mia De Schamphelaere wordt genoemd.Marcia De Wachter staat tweede op de CD&V-lijst in Overijse. Ze ging in 1988 aan de slag bij de Nationale Bank, even nadat ze op het kabinet van premier Wilfried Martens had gewerkt. Onder bescherming van gouverneur Fons Verplaetse klom ze in 1999 op tot directeur en meteen ook vicegouverneur. Ze bleef op die post tot augustus 2003. Op dat moment kwam wijlen Luc Coene terug naar de Bank en eiste hij die positie op. Coene was ex-kabinetschef van toenmalig eerste minister Guy Verhofstadt (Open VLD). CD&V politicus Pieter De Crem, vergeleek Coene ooit met Incitatus, het paard van de Romeinse keizer Caligula dat door die laatste tot consul werd benoemd in de Romeinse senaat. De Crem is momenteel staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in de federale regering.

Steven Vanackere

Vorig jaar in maart verlengde CD&V-vicepremier Kris Peeters het mandaat van De Wachter als directeur bij de Nationale Bank nog. Ze kon in principe voortdoen tot 2020, wanneer ze de leeftijdsgrens van 67 jaar bereikt. Maar ze koos dus zelf voor een andere carrièrewending. Zelf kiest ze er voor plaats te maken voor een andere vrouw. Ze heeft nog duidelijk wat impact op de top van haar partij. Dus Steven Vanackere staan nog moeilijke dagen te wachten.

Steven Vanackere werd in 2011 minister van Financiën in de regering van Elio Di Rupo. Hij nam op 5 maart 2013 ontslag nadat hij de fel bekritiseerde overeenkomst verdedigde tussen Belfius en de Arco-aandeelhouders. Hij werd dezelfde dag nog vervangen door de advocaat Koen Geens, huidig minister van Justitie. In 2011 greep hij naast de post van gouverneur van West-Vlaanderen, een mandaat dat zijn vader ooit nog uitoefende.