NIEUW – Overheid pompt 12 miljoen in energiebedrijf van Rigolle en Demeyere

Stijn Rigolle (Foto: LinkedIn)

De West-Vlamingen Stijn Rigolle en Luc Demeyere lijken goed op weg om een plaats te veroveren in onze ranglijst. Hun nieuwe holding Gridlink krijgt een kapitaal mee van 64 miljoen euro. 12 miljoen euro daarvan wordt cash ingebracht door FPIM, de financieringsholding in handen van de federale overheid. De twee ondernemers brengen hun bedrijf Enbro in, een West-Vlaamse energiemakelaar die in 2018 werd uitgebreid met Earth als installatiebedrijf voor zonnepanelen en batterijen. Groepscijfers zijn er nog niet voor die bedrijven maar volgens FPIM werd in 2022 een geconsolideerde omzet bereikt van 50 miljoen euro, goed voor een ebitda van 6 miljoen euro. Het verse kapitaal moet de steile internationale ambities van de groep waarmaken. Rigolle en Demeyere worden CEO van Gridlink. FPIM verwerft in eerste instantie 18 % van Gridlink, een belang dat nog kan verdubbelen.

Enbro startte in 2013 als klassieke energiemakelaar waarbij het door het bundelen van volumes en verbruiksprofielen betere energiecontracten voor haar klanten negotieerde. Vandaag ligt de focus op de volledige begeleiding van het energiedossier van de klant. Sinds de oprichting werden daarbij al ruim 60.000 bedrijven geholpen. Via Gaele worden vandaag ook meer dan 50.000 particuliere aansluitingen volledig ontzorgd. De internationalisering van het bedrijf startte in 2018 met de oprichting van Enbro France. Ondertussen wordt de Franse markt vanuit 5 regionale kantoren bewerkt. Begin 2020 werd een Duitse collega uit Sontra in de buurt van Kassel overgenomen. Die is nu ook actief in Oostenrijk en Polen. Enbro negotieert binnen de groep 250.000 energiecontracten per jaar en is daarmee naar eigen zeggen met afstand de grootste energiemakelaar van Europa.



Voor FPIM is Leon Cappaert bestuurder bij Gridlink. Cappaert is als investment manager bij FPIM verantwoordelijk voor investeringen in technologie en energie. Voor hij bij FPIM kwam, werkte hij als analist en fondsbeheerder bij KBC Asset Management. Later vervoegde hij Korys, het family office van de familie Colruyt, als investment director. Korys is een belangrijke investeerder in zonne-energie.