NIEUW: Pecunia non olet ! Dixi Toi Toi toiletten leveren 634 miljoen euro op

De oude Romeinen wisten het al, “Pecunia non olet”, of, “geld stinkt niet”, en ze legden belastingen op openbare toiletten. Eén van de grootste toiletspecialisten in Europa, de groep Amcotec, was jarenlang verankerd in Belgisch Limburg. Amcotec zegt u wellicht niets, de namen Dixi en Toi Toi op mobiele toiletten des te meer. Vorig jaar verkocht de familie Müller haar bedrijf aan een groep durfkapitalisten voor 634 miljoen euro. De verkoop volgt enkele jaren na het overlijden van de stichter van het bedrijf Harald Müller. Die was jarenlang met zijn echtgenote gedomicilieerd in Eupen. Zijn Belgische holding was en is geadresseerd op het adres van het Limburgse bouwbedrijf Eagle Construct in Opglabbeek. Het bouwbedrijf zelf legde in 2015 de boeken neer, maar de gebouwen zijn nog in handen van de familie Müller. De kinderen van Harald Müller verhuisden ondertussen naar Schlangenbad, een klein exclusief dorpje dichtbij Wiesbaden, waar ook de roots van de familie liggen.



De Belgische holding Amcotec controleerde 43 % van het Duitse bedrijf Adco Umwultdienste dat de mobiele toiletten Dixi en Toi Toi produceert en verhuurt. Dat bedrijf is volledig geïntegreerd. Zo bouwt het zelf de lichte vrachtwagens waarmee de toiletten ter plaatse worden gebracht. Adco is actief in 29 landen en heeft om en bij 4.000 medewerkers in dienst. Volgens de jongste cijfers haalt de groep een omzet van 360 miljoen euro en een winst voor interesten, belastingen en afschrijvingen, de zogenaamde ebitda, van ongeveer 100 miljoen euro. De durfkapitalisten EQT, Triton, Apax en Core Equity Holdings betaalden dus ongeveer 6,5 keer die ebitda voor overname van de toiletspecialist. Amcotec incasseerde alvast een meerwaarde van 273 miljoen euro op haar 43 % van Adco.

Adco heeft al een geschiedenis van private equity. In 1995 betaalden CVC en 3i 33 miljoen euro voor een minderheidsbelang in Dixi. Een jaar later werd concurrent Toi Toi voor 27 miljoen overgenomen en vormde hij samen met Dixi de huidige Adco Umweltdienste. Na een ongebruikelijk lange periode van twaalf jaar verkochten de durfkapitalisten in 2007 hun minderheidsbelang terug aan Harald Muller die zijn bedrijf onderbracht in de Belgische holding Amcotec.