NIEUW – Pierre Macharis pompt 145 miljoen euro in expansie hulzenkarton

Pierre Macharis (Foto: LinkedIn)

De Oost-Vlaamse ondernemer en miljardair Pierre Macharis heeft het kapitaal van Corex Holding in twee bewegingen opgetrokken van 69 naar 214 miljoen euro. Corex is een belangrijk onderdeel van het familiale papier en kartonbedrijf VPK van de familie Macharis. Het overkoepelt momenteel drie fabrieken die hulzenkarton, kokers en hoekbeschermers produceren in Europa en China. De kapitaalverhoging nu kadert in de recent aangekondigde overname van Arteche Paper. Dat bedrijf is volgens een persbericht van VPK Group een toonaangevende speler in de productie van hulzenkarton, kartonnen kokers en hoekbeschermers in Spanje en Portugal. Het bedrijf is goed voor ongeveer 250 werknemers en 65 miljoen euro omzet. De volledige VPK Group telt ongeveer 6.500 werknemers in 20 landen en was in 2021 goed voor 1,75 miljard euro omzet. Vorig jaar rondde de omzet naar verwachting de kaap van 2 miljard euro. Het bedrijf is één van de grootste Europese spelers voor gerecycleerd papier, verpakkingen van golf- en massiefkarton en hulzen.

Corex heeft momenteel 1.500 mensen in dienst en haalt een omzet van 450 miljoen euro. Met Arteche verwerft het een bijkomende papierfabriek voor hulzenkarton in Porto en vijf verwerkingssites in Porto, Tolosa, Valencia en Barcelona. Corex deed eerder al overnames in 2019 en 2021. In 2019 ging het om de Europese en Chinese activiteiten van de kartonnenkokerproducent Corenso, de grootste overname uit de geschiedenis van VPK.Pierre Macharis kocht in 2013 zijn VPK bedrijf weg van de Brusselse beurs. Macharis werkte op dat moment een een mega-investering af in de Franse stad Straatsburg. Daar bouwde hij samen zijn Duitse partner Klingele Papierwerke een fabriek voor glossy magazinepapier op basis van houtchips om tot een fabriek voor bruin papier op basis van oud papier. Zo moest VPK niet langer papier kopen bij concurrenten om golfkarton te maken en werd het zelfvoorzienend. Meteen was de exit op de beurs ook de start van een forse expansieperiode voor het bedrijf. Tussen 2013 en 2018 verdubbelde de omzet van VPK tot bijna 1,4 miljard euro.

Met de overname van Corenso verwierf VPK voor het eerst vestigingen in China en zette Macharis zijn eerste stappen op de Aziatische markt. Als leverancier van verpakkingen aan Bol.com, Amazon en Zalando plukt het bedrijf de vruchten van de groeiende e-commerce. VPK levert ook aan grote klanten zoals L’Oréal en Henkel. “In het begin onderhandelden we met lokale melkerijen, nu met het centrale aankoopbureau van Danone in Parijs.”, zo zei Pierre Macharis daarover.