NIEUW – Pierre Macharis repatrieert Luxemburgse VPK-sleutelholding

Pierre Macharis (Foto: RV)

De Oost-Vlaamse ondernemer Piere Macharis heeft zijn Luxemburgse sleutelholding Cedar overgebracht naar Aalst. Cedar controleert de Belgische holding Febex Invest die op zijn beurt 73,5 % controleert van de kartonproducent VPK. Het vermogen van Cedar bedraagt 760 miljoen euro terwijl dat van Febex oploopt tot 822 miljoen euro. Pierre Macharis haalde het familiaal bedrijf VPK precies 10 jaar terug weg van de Brusselse beurs. De omzet bedroeg toen net geen 700 miljoen euro. Nu tien jaar later is die omzet gestegen tot 2 miljard euro, goed voor een nettowinst van 115 miljoen euro na 43 miljoen euro belastingen. Met Cedar investeerde Macharis ook 2,5 miljoen euro in Vesalius Biocapital III, een Luxemburgs investeringsfonds in biotech bedrijven en de grootste ex-aandeelhouder van het Waalse biotechbedrijf Ogeda dat in 2017 voor 500 miljoen euro werd verkocht aan de Japanse groep Astellas.

Pierre Macharis voert met VPK een sterk expansief beleid. Eind vorig jaar nog kocht hij een minderheidsbelang in het Britse bedrijf Ribble, een toonaangevende fabrikanten van fanfold, zogenaamd ‘eindeloos karton’, in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf realiseerde in 2022 een omzet van 40 miljoen euro en stelt meer dan honderd mensen te werk. Met de eerdere overname van Zetacarton in Italië, eveneens een producent van fanfold en nicheproducten zoals big-box verpakkingen, en de beschikbare productiecapaciteit voor fanfold in het Franse Alizay, kan VPK Group logistieke distributiecentra voor e-commerce over heel Europa bedienen.En in maart vorig jaar kocht de VPK-dochter Corex de groep Arteche Paper over, een toonaangevende speler in de productie van coreboard, hulzen en hoekprofielen op de Iberische markt. Arteche Paper bestaat uit een coreboardfabriek in Porto en 5 goed uitgeruste conversie-eenheden in Spanje en Portugal die samen 65 miljoen euro aan inkomsten genereren.

Samen met die expansie groeide ook het dividend van VPK. De voorbije tien jaar keerde het bedrijf een gecumuleerd bruto dividend uit aan de familie van 168 miljoen euro. Cedar keerde vorig jaar een dividend uit van 8 miljoen euro. Het vermogen van de familie Macharis bedraagt 1,35 miljard euro, goed voor de 30ste plaats in onze ranglijst.