NIEUW – Pierre Van der Mersch is de 28ste Belgische miljardair

Pierre Van der Mersch met links van hem zijn zoon Axel en rechts zijn schoonzoon Luigi Santambrogio. (Foto: Lieven Van Assche)

“Geld is heilig. Het is het bloed van de economie. Daarom moet je er respect voor hebben.” zo zei de nu 84-jarige Pierre Van der Mersch vorig jaar in een interview. En respect voor geld heeft de man te over. Begonnen als bankbediende in 1958 werd hij in de jaren ’80 eigenaar van een aantal beursgenoteerde oude koloniale holdings. Hij bouwde die uit tot de beursgenoteerde investeringsholding Brederode. Vorig jaar doorbrak die de grens van 2 miljard beheerd vermogen. Gisteren overschreed de koers van het Brederode aandeel op de Brusselse beurs de drempel van 60 euro. Via de Nederlands-Luxemburgse holding Holdicam controleert Van der Mersch 55 % van Brederode. Alleen al vorig jaar was dat goed voor een aangroei van 125 miljoen euro. Het levert zijn familie nu een vermogen op van 1,13 miljard euro. Hij klimt daarmee van de 33ste naar de 23ste plaats in onze ranglijst.

Hij mag dan al van leeftijd zijn, Pierre Van der Mersch blijft alert. “Je moet respect hebben voor geld, zo zei hij vorig jaar in Knack, en de bank is het hart, maar die kan slechts werken als het bloed niet vergiftigd is. In sommige Europese landen, zoals Frankrijk en Italië, is dat bloed van oudsher vergiftigd. Daar hebben ze nooit respect voor geld gehad. De Duitsers hebben dat wel. Zij zijn hun geschiedenis van hyperinflatie in de jaren twintig niet vergeten.”In diezelfde context kadert hij ook de euro: “Niemand weet of de euro zal overleven. Als de euro verdwijnt, ligt dat niet aan het systeem maar wel aan het gebrek aan bereidwilligheid van de lidstaten. Dan zal dan niet de fout zijn van de Europese Centrale Bank, maar wel van onder meer de Fransen, de Italianen en de Grieken. En van de democratie. Democratie is een zwak en labiel systeem dat een discipline vereist die weinig mensen willen opbrengen.”

Pierre Van der Mersch trok zich al in 2006 pro forma terug uit het beleid van Brederode. Maar hij bleef er als voorzitter wel zijn stempel op drukken. Het dagelijks beleid berust nu bij zijn zoon Axel en zijn schoonzoon Luigi Santambrogio. Pierre Van der Mersch heeft 4 kinderen. In de derde generatie dienen zich al 13 potentiële familiale aandeelhouders van Brederode aan.