NIEUW – Projective Holding krijgt een waarde mee van 72 miljoen euro

Projective stichter Stefan Dierckx (Foto: Excellys)

De zopas opgerichte Projective Holding krijgt een startkapitaal mee van 72,3 miljoen euro. De Belgische consultant Projective begeleidt banken, verzekeraars en andere actoren uit de financiële sector bij hun processen van digitalisering in overeenstemming met de strengere regelgeving. Tegelijk staat Projective die bedrijven bij in hun zoektocht naar nieuwe werknemers met de juiste profielen. Met onder meer de GIMV als kapitaalpartner realiseerde het bedrijf belangrijke overnames in Nederland en het VK. De nieuwe holding overkoepelt dit geheel. Er zijn 15 partijen die aandeelhouder zijn waaronder de GIMV, 16%, durfondernemer Jurgen Ingels, 5 %, en stichter Stefan Dierckx, 13 %.

De GIMV stapte in februari 2021 in het kapitaal van Projective. Meteen was dat de start van de zogenaamde ‘buy and build’ strategie, groeien dus door overnames. Eerste overname was het Britse DTSquared, een fintech-consultant goed voor bijna 100 extra medewerkers en specialist in databeheer en -beleid voor de financiële sector. Projective groeide daarbij tot 450 werknemers. Nieuwe werknemers vinden is een belangrijke uitdaging voor een bedrijf als Projective. De schaarste aan goede medewerkers zet een rem op de groei. Dat kan worden aangepakt via overnames van sectorgenoten. Eerder werd al de Mechelse IT-matchmaker Excellys overgenomen. Vorig jaar volgde de Nederlandse specialist in pensioenadvies Mastermind en dit jaar het Nederlandse Enigma. Dat laatste bedrijf is al een kwarteeuw actief als consultant in de betaalindustrie. Het bouwde expertise op in onder meer instant betalingen en onderling betaalverkeer tussen banken. Enigma is goed voor nog eens 40 werknemers. Met de overname groeit Projective uit tot een groep met een omzet van 80 miljoen euro en met 500 werknemers, verspreid over kantoren in Brussel, Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen. Het is de bedoeling tegen het einde van 2023 een groepsomzet van 100 miljoen euro te realiseren.



Met de ‘buy and build’ strategie blijven de vroegere aandeelhouders van de overgenomen bedrijven met hun know how al dan niet volledig aan boord van de nieuwe Projective Holding. Dat verklaart mee dat er 15 aandeelhouders Projective aandelen inbrengen in de holding. Die laatste wordt dan eigenaar van alle onderdelen van de groep.