NIEUW – reMYND boekt 39 miljoen verlies weg

(Foto: Pixabay)

Het Leuvense biotech bedrijf reMYND heeft zijn kapitaal opgetrokken met 12,6 miljoen euro door omzetting van schuldvorderingen op zijn aandeelhouders tot in totaal 40,2 miljoen euro. Daaropvolgend werd een overgedragen verlies van 39,7 miljoen euro afgeboekt en werd het kapitaal herleid tot 0,46 miljoen euro. ReMYND ontwikkelt onder meer een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Het bedrijf ontstond in 2002 als een spinoff van de Leuvense universiteit. Onder meer de familie Colruyt is één van de belangrijke aandeelhouders.

reMYND is een bedrijf in een klinische fase dat nieuwe behandelingen ontwikkelt voor de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington, epilepsie, ALS en andere neurodegeneratieve ziekten veroorzaakt door neuronale disfunctie. Het bedrijf beschikt over een gepatenteerd platform voor het ontdekken van geneesmiddelen, waarmee nieuwe werkingsmechanismen, doelwitten en eersteklas kleine moleculen kunnen worden geïdentificeerd. Het meest geavanceerde programma van reMYND is ReS19-T, een onderzoeksgeneesmiddel voor de behandeling van Alzheimer dat zich momenteel in fase 2a bevindt waarbij het wordt getest op muizen. Daarnaast heeft reMYND een toegewijde Contract Research Organization (CRO), die zich richt op aandoeningen van het centraal zenuwstelsel. Het team helpt klanten bij het beoordelen van de farmacokinetiek, farmacodynamiek en werkzaamheid van hun experimentele behandelingen in reMYND’s eigen diermodellen. De CRO heeft een wereldwijd klantenbestand, waaronder de VS, Europa en Japan.



Per eind 2022 had reMYND een overgedragen verlies van 30 miljoen euro. Dat houdt in dat er vorig jaar een verlies werd opgetekend van 9 miljoen euro. Naast verschillende vormen van federale en Vlaamse overheidsfinanciering is de familie Colruyt via hun investeringsfonds Korys aandeelhouder van reMYND naast nog onder meer de banken BNP Paribas Fortis en KBC en de KU Leuven. Ajit Shetty nam eind vorig jaar ontslag als bestuurder van het bedrijf.