NIEUW – Rijkste Belgen incasseren met Verlinvest 263 miljoen euro winst (!) op verborgen schatten

De holding Verlinvest, in handen van de families de Spoelberch en de Mévius, boekte vorig jaar 263 miljoen euro winst op de verkoop van aandelen waarvan we eigenlijk niet goed wisten dat ze die ook in bezit hadden. Zo verkochten ze hun aandelen in de Indische distributeur FRL (Future Retail Limited), goed voor een meerwaarde van 49 miljoen euro. Terwijl sommigen wakker liggen van internetverkoop, verdient Verlinvest er geld mee. Eerder dit jaar kocht de Chinese reus Alibaba de internetverkoper Lazada op. Verlinvest incasseerde daarop een meerwaarde van 37 miljoen euro. De belangrijkste winst maakte de holding echter op de verkoop van de Amerikaanse dierenvoedingsproducent Chewey, goed voor een meerwaarde van 149 miljoen euro. De verkoop van ketchup specialist Sir Kensington’s is goed voor 12 miljoen euro winst.



De Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius verdienen zowel op klassieke distributie als op digitale distributie. Wat dat eerste betreft, was Verlinvest een aandeelhouder van het Indische FRL, de eigenaar van de grootste Indische keten van grootwarenhuizen Big Bazaar, maar ook van FBB (betaalbare meubelen), HomeTown (binnenhuisinrichting) en Ezone (electronica). FRL staat voor 330 miljoen klanten in India. Lazada is dan weer de grootste online verkoper in Zuid-Oost Azië. De verkoop van Chewey was wel bekend, niet echter de meerwaarde van 149 miljoen euro voor Verlinvest.

Dat alles zorgt er voor dat Verlinvest vorig jaar een groepswinst boekte van 117 miljoen euro tegenover nog een verlies van 33 miljoen het jaar daarvoor. De holding gebruikt de winst vooral om haar schulden aan te zuiveren en haar balans te versterken. De families de Spoelberch en de Mévius zijn samen met Alexandre Van Damme de belangrijkste aandeelhouders van de biergigant AB Inbev. Een deel van hun AB Inbev dividenden herinvesteren ze via Verlinvest in andere bedrijven.