NIEUW – Rik Vandenberghe, ex-ING en ex-Besix, gaat op zoek naar 100 miljoen euro voor projectontwikkelaar Next Day

Rik Vandeneberghe. (Foto: Belga Images)

De Brusselse projectontwikkelaar Next Day heeft een nieuwe beleggingsvennootschap opgericht, een private privak, die tot 100 miljoen euro kan ophalen bij beleggers. De privak luistert naar de naam Next Day Investment Partner III en werd opgericht door Next Day Investment Partner I. De beheerder van de privak is Rik Vandenberghe, de vroegere topman van de bank ING en tot 2021 ook CEO van de bouwgroep Besix. Nog in 2021 werd Vandenberghe actief bij de groep Next Day, een bedrijf dat werd opgericht door Vittorio Mettewie. Die laatste ambieert zich te specialiseren in de ontwikkeling van residentiële projecten. Hij duikt momenteel vooral op in Brussel en Wallonië.

De structuur van de groep Next ligt niet voor de hand. Het gaat om een kluwen van vennootschappen onder meer Next Day Capital Holdings, Next Day Management, Next Day Group, Next Day Capital 1, 2, 3, 4, 5, 6, Next Day Landbanking, Next Day Offices, Next Day Fund en Next Day Capital Small. De Belgische topholding is Next Day Group die recent werd herdoopt in Venture Capital Holdings M. Die M. van Mettewie sluit aan bij wat officieel het sluitstuk moet zijn van de groep, de Brusselse vennootschap M Corporation, eind 2022 goed voor een eigen vermogen van 0,7 miljoen euro. M Corporation controleert 20% van Next Day Group maar controleert ook de vennootschappen Top Limousine en Giant Screens 4 Rent in Erps-Kwerp. Die twee laatste keken eind 2022 aan tegen een negatief eigen vermogen. Ook de andere vennootschappen van de groep zijn niet zwaar gekapitaliseerd. In 2023 werd ook een Luxemburgse vennootschapsstructuur opgezet. De toelichting bij de jaarrekening van Next Day Investment Partner I zegt wel dat de moederholding beschikt over 31 miljoen euro middelen die kunnen worden ingezet wanneer dat nodig is.Volgens zijn website is Next Day Capital Holdings actief bezig met de ontwikkeling van een gediversifieerde initiële portefeuille van 20 projecten die 1.500 wooneenheden en meer dan 200.000 m² bovengrondse gebouwen vertegenwoordigen, op bijna 60 hectare grond die al bestemd is voor residentieel gebruik. Een bijkomende pijplijn van 1.000 bijkomende wooneenheden is in voorselectie om de huidige portefeuille uit te breiden, aldus nog het bedrijf. In 2022 werd Next Day Capital mede-investeerder naast de groep Cofinimmo in het kantoorgebouw Omega Court, gesitueerd in Oudergem en goed voor een complex van 16.000 m². In datzelfde jaar werd het kantoorgebouw verkocht aan groep Ataal voor 28 miljoen euro. Eind dit jaar zou de renovatie van het gebouw klaar moeten zijn en kan het worden opgeleverd aan de koper.

Next Day Capital is het product van de 49-jarige Vittorio Mettewie. Die was vroeger actief bij de Waalse ontwikkelaar van shoppingcentra City Mall (ex-Foruminvest) en bouwde vanaf 2016 de portefeuille voor Next Day Capital op. De hoofdzetel bevond zich initieel aan de Louis Mettewielaan in Molenbeek, genoemd naar een voormalige burgemeester van de gemeente en een familielid van Vittorio Mettewie.

In 2019 werd de Italiaanse investeerder Pierre Pozzi aandeelhouder van Next Day Capital. Pozzi is medeoprichter van Aerendir Global Technologies, gespecialiseerd in biometrische authentificatiesystemen. In oktober 2021 trok Mettewie naast Rik Vandenberghe ook Reginald Winssinger aan, een gepensioneerde Amerikaanse zakenman, sinds 1991 ereconsul voor België in Arkansas, en die al langer investeert in vastgoed in Europa en de VS.