NIEUW – Ronde van Vlaanderen: financieel wint miljonair Van der Poel van miljonair Van Aert

Wout Van Aert (rechts) samen met Mathieu Van der Poel op het podium. (Foto: Belga Images)

De topfavorieten in het wielrennen Wout Van Aert, 29 jaar, en Mathieu Van der Poel, 28 jaar, bekampen elkaar niet enkel op de fiets. Naast de fiets bestrijden ze elkaar ook in populariteit, iets wat zich vertaalt in extra opbrengsten uit reclame en presentaties. En daarin klopt Van der Poel zijn concurrent Van Aert. De Belgische Nederlander bouwde de voorbije jaren een vermogen op van 2,66 miljoen euro tegenover 1,5 miljoen euro voor Wout Van Aert. Tegenover die inkomsten staat een streng sportleven dat weinig ruimte laat voor extra sportieve geneugten. 

Wielrenners moeten een bedienden statuut hebben willen ze erkend worden als profwielrenner. De meeste renners koersen voor een maandwedde van 2.000 tot 2.500 euro. Het is enkel aan de grote namen voorbehouden om hun werk ook extra te verzilveren met reclamecontracten en fotorechten. De inkomsten uit die buitengewone activiteit wordt gestroomlijnd in vennootschappen. Voor Mathieu Van der Poel is dat de vennootschap VDP Sports, Wout Van Aert kiest gewoon zijn eigen naam als naam van zijn vennootschap. Een analyse van de cijfers leert dat beiden vooral werken via uitkeringen van dividenden, een fiscaal relatief dure oplossing maar ze halen het geld daarmee wel snel weg uit hun vennootschappen om het op hun persoonlijke bankrekening te zetten. Met het huidige ritme moeten beide topsporters er in slagen zonder ongevallen jaarlijks om en bij 1 miljoen euro te verdienen zolang ze aan de top kunnen blijven.



Wout Van Aert startte zijn carrière eerst in het veldrijden, een discipline die niet zo lucratief is. Pas in 2019 reed hij succesvol zijn eerste Ronde van Frankrijk en kon hij zich voluit profileren in het baanwielrennen. Van der Poel was niet iets vroeger te zien in op de weg. Eerste opdracht is nu zware incidenten tijdens de koers te vermijden. Beide renners hebben al hun deel van die miserie meegemaakt. Tweede opdracht, even belangrijk, is terug te kunnen vallen op goed financieel advies dat toelaat een eigen vermogen op te bouwen, los van de doorgaans wereldse materiële, fysieke en persoonlijke geneugten die verleidelijk om de hoek komen kijken en die in geen tijd een sportieve carrière kunnen fnuiken.