NIEUW – Rubberprijs en covid duwen familie Vandebeeck en Siat-plantages naar cruciale fase

Helena Vandebeeck

Lage aanhoudende rubberprijzen en sociale onrust dwingen de familie Vandebeeck er toe een minwaarde te incasseren van 38 miljoen euro op haar rubberplantages in Gabon die worden afgestoten. Ook een project in Cambodja om katoen te produceren met lokale boeren werd vorig jaar stopgezet. Dat leidde tot een waardevermindering van 14 miljoen euro. Siat, de plantagegroep van de familie Vandebeeck, kijkt aan tegen een groepsverlies over 2019 van 47 miljoen euro. Specialisten van het bedrijf verwachten dat door covid de wereldwijde vraag naar rubber met 35 % kan terugvallen. Om die moeilijke periode door te komen heeft Siat een akkoord bereikt met de banken om korte termijn verplichtingen van om en bij 40 miljoen euro door te schuiven naar eind mei volgend jaar. Het vermogen van de familie, die 86 % controleert van Siat, valt terug van 54 naar 35 miljoen euro.

Siat exploiteert plantages voor rubber en palmolie, hoofdzakelijk in Afrika en in mindere mate in Azië. De rubberprijs is al enkele jaren onstabiel en laag. Covid doorboorde de hoop op een betere prijs die er leek aan te komen in 2020. De verschillende afwaarderingen zorgen op het niveau van het moederbedrijf Siat voor een verlies van 95 miljoen euro. Op groepsniveau kan dat worden afgezwakt door een meerwaarde te boeken op een participatie van 60 % in de Nigeriaanse vennootschap Presco van 65 miljoen euro. Dat is een verticaal geïntegreerde producent en verwerker van palmolie die noteert op de beurs van Nigeria. In België controleert Siat ook nog het bedrijf Deroose, een producent van jonge exotische planten met hoofdzetel in Evergem en vestigingen in de VS en Azië.



Al dat slechte nieuws komt dubbel ongelukkig aan bij Pierre Vandebeeck. Begin september vorig jaar legde die al zijn functies neer na 28 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de groep Siat. Hij wordt opgevolgd door zijn dochters Helena en Marie. De groep Siat boekte vorig jaar een omzet van 157 miljoen euro tegenover 170 miljoen in 2018. Een bedrijfswinst van 43 miljoen sloeg om in een verlies van 15 miljoen. De cash flow van 58 miljoen in 2018 smolt weg tot 2 miljoen vorig jaar. 94 miljoen van de groepsomzet kwam van palmolie, 40 miljoen van rubber en 23 miljoen van planten. Geografisch werd 133 miljoen omzet geboekt in Afrika waar de groep om en bij 15.000 werknemers telt.