NIEUW – Schulden en verliezen wegen op familie Van den Brande

Lode Van den Brande tijdens een interview op de regionale Antwerpse omroep ATV.

Palmyra Brands, de centrale holding van de Kempense familie Van den Brande, moet 2017 afsluiten met een groepsverlies van 13 miljoen euro. In 2016 bedroeg dat verlies 11 miljoen euro. Het eigen vermogen van de holding daalt van 67 naar 51 miljoen euro. De familie controleert 50 % van Armonea, de grootste private rusthuisgroep in België die het samen aanhoudt met de families de Spoelberch en de Mévius. Maar het probleem situeert zich in de diversificatie investeringen van Palmyra. Geen enkele van de bedrijven waarin de familie investeerde, maakt momenteel winst. Ondertussen lopen de schulden op.



De familie Van den Brande bouwde haar vermogen op in de rusthuissector. Armonea blijft ook de belangrijkste pijler onder de familie. Maar de voorbije jaren werd een diversificatiepolitiek uitgevoerd waarbij werd geïnvesteerd in een kleine tiental bedrijven buiten de sector. En die hebben het moeilijk om rendabel te worden. Het modemerk Les Hommes kreeg vorig jaar een nieuwe CEO die voet aan de grond moet krijgen met het bedrijf in China. Ook het Tsjechische farmabedrijf Mediap kreeg een nieuwe CEO. Vloerenspecialist Cemart moet dit jaar een doorbraak kennen met de lancering van nieuwe producten. One Smart Control is een start up in energiemanagement die nog maar net van start ging.

Op groepsniveau dalen de reserves van -27 naar -43 miljoen euro. De schulden van de groep stijgen van 293 naar 371 miljoen euro. Een gelijkblijvende omzet van 237 miljoen euro is nog goed voor een bedrijfswinst van 5 miljoen euro, maar na de financiële kosten van 12 miljoen en 6 miljoen verliezen van dochters slaat die om in een netto verlies van 13 miljoen euro.