NIEUW – Sofindev stroomlijnt Izegems houtbedrijf Vanrobaeys

Nathalie Lagae, CEO van de groep. (Foto: LinkedIn)

De NV Vanrobaeys uit het West-Vlaamse Izegem heeft zijn kapitaal opgetrokken met 5 miljoen euro. Dat gebeurt via de fusie met het Doornikse bedrijf Mekranoti. Vanrobaeys is een groothandel in decoratief plaatmateriaal en was tot 2020 volledig in handen van de gelijknamige familie. In dat jaar verwierf de durfkapitalist Sofindev de meerderheid van de aandelen van Vanrobaeys. De neven Jorgen en Peter Vanrobaeys incasseerden daarbij elk een dividend van 8,9 miljoen euro. Ze bleven minderheidsaandeelhouder van de nieuwe holding Wopaco, voluit Wood Panel Company, waarmee Sofindev werkt aan een ‘buy and build’ strategie. Eind 2022 werd het Brusselse Gesobois overgenomen een half jaar later gevolgd door Mekranoti. De nieuwe entiteit moet staan voor een omzet van boven de 90 miljoen euro.

Mekranoti werd in 2002 opgericht door de Kortrijkzaan Jan Florin. Het bedrijf is gespecialiseerd in binnendeurbladen en plaatsklare deurgehelen. Gevestigd in Dottenijs en actief over heel België realiseerde Mekranoti in 2022 een omzet van bijna 12 miljoen euro met 11 werknemers. De drie Wopaco bedrijven leveren toe aan schrijnwerkers, deurspeciaalzaken, bouwbedrijven, interieurinrichters en houthandels in heel België. Wopaco wordt daarmee één van de grootste en sterkste spelers in de markt van decoratief plaatmateriaal voor houtprofessionals en interieurbouwers. De combinatie Vanrobaeys-Gesibois-Mekranoti heeft in 2022 bijna 90 miljoen euro omzet gerealiseerd met 120 mensen vanuit drie sites, in Izegem, Sint-Pieters-Leeuw en Dottignies.



Wopaco ontstond omdat de neven Vanrobaeys niet onmiddellijk een familiale opvolging invulden. De groep wordt nu geleid door CEO Nathalie Lagae. Na haar carrière te zijn gestart in de totaalinrichting, werkte ze gedurende 16 jaar in de verlichtingsindustrie, waarvan 12 bij Wever & Ducré. Net als Jan Florin van Mekranoti stapte ook Lagae in het kapitaal van Wopaco.