NIEUW – Software drone specialist Unifly boekt 10 miljoen euro verlies weg

(Foto: Belga Image)

Het bedrijf Unifly uit Deurne heeft 10 miljoen euro overgedragen verlies weg gewerkt door zijn kapitaal te verlagen van 22 naar 12 miljoen euro. Unifly is een start up die is gespecialiseerd in UTM of ‘Unmanned Traffic Management’, de controle van het luchtverkeer, meer gespecialiseerd van het drone verkeer. Unifly verbrandt als start up jaarlijks om en bij 4 miljoen euro maar krijgt een internationale toekomst voorgespiegeld. Het is nog onduidelijk wat de impact van corona is op het bedrijf. Grote klanten van Unifly zijn luchtvaartautoriteiten wereldwijd maar die zien het luchtverkeer gedecimeerd door het virus. Anderzijds zet covid 19 aan tot meer gebruik van drones.

Unifly werd in 2015 opgericht door twee luchtverkeersleiders, een piloot en een dronespecialist. Het bedrijf ontwikkelt software voor controle van luchtverkeer, droneverkeer en beheer van vliegtuigen. Eind vorig jaar maakte Unifly bekend dat een verkeersgeleidingssysteem dat het ontwikkelde voor de Canadese luchtvaartautoriteit voor het eerst live was gegaan in een publieke testversie. Canada is na Rusland het grootste luchtruim van de wereld. Daarnaast kan Unifly meedrijven op de beslissing van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie die stelt dat elk land een UTM systeem moet implementeren om drone verkeer te regelen. Corona vertraagt die implementatie wel.



Aandeelhouders van Unifly zijn de Belgische overheid (VITO, PMV, FPIM), het zaaifonds Qbic, de Duitse luchtverkeersleider DFS en het Japanse dronedienstenbedrijf Terra Drone.