NIEUW – Stefan Grosjean pompt opnieuw 5 miljoen in Smappee

Stefan Grosjean

De West-Vlaamse ondernemer Stefan Grosjean heeft het kapitaal van zijn vennootschap Smappee opgetrokken met 5 miljoen euro tot 12,5 miljoen euro. Smappee ontwikkelt systemen inzake energiemanagement. Initieel mikte het bedrijf op de residentiële markt maar nu schakelt het meer en meer over op de B-to-B markt. De kapitaalverhoging van 5 miljoen is net iets kleiner dan het overgedragen verlies per eind 2017 van 5,7 miljoen euro. In 2017 bedroeg het verlies 2 miljoen euro. Ook vorig jaar was er nog verlies. Dit jaar wil Smappee break even draaien.

Smappee verkocht vooral online duizenden systemen aan particulieren. Die systemen laten toe analyses en ook bezuinigingen te maken van het electriciteitsverbruik. Smappee maakt geen omzetcijfers bekend. Recent schakelde de start up echter over naar meer complexe systemen bestemd voor de professionele markt. Het systeem monitort nu bijvoorbeeld ook warmtepompen en zonnepanelen. Volumes zon en wind kan je niet manipuleren, je electriciteitsverbruik wel. Dat is zowat de basis strategie achter die verbreding.



Smappee mikt nu op groei in die nieuwe markt. Ook de internationale verkoop wordt aangezwengeld, onder meer in Zuid-Afrika en Australië. Verder wordt samenwerking gezocht met domotica bedrijven zoals Niko en batterijproducenten zoals Varta. Zij promoten dan Smappee.