NIEUW: Sumo boek moet Parijs luxe appartement (opnieuw) in de markt zetten

Eind vorig jaar verkocht de makelaar Ignace Meuwissen een luxe appartement van 1.200 m² aan de Parijse Avenue Montaigne voor maar liefst 65 miljoen euro. De koper was een miljonair uit Kazakstan. Nu, acht maand later, staat het complex van 6 aan elkaar gelinkte appartementen opnieuw te koop. De verkoper mikt op een verkoopsom van 125 miljoen euro. Om de klus te klaren liet Meuwissen een zogenaamde «sumo boek» maken, 400 pagina’s dik. Het boek werd op 100 exemplaren gedrukt, gepersonaliseerd en per koerier bezorgd aan 100 potentiële kopers. Kostprijs van de operatie: 650.000 euro.



De deal die Meuwissen vorig jaar afsloot met zijn bedrijf Friends4East haalde de wereldpers, niet in het minst in Kazakstan waar de pers op zoek ging naar de identiteit van de koper. Die blijft tot op vandaag anoniem. Dat sluit aan bij het karakter van het vastgoed dat vroeger werd gebruikt voor geheime onderhandelingen tussen Russische oligarchen. Het pand bevat onder meer een ‘panic room’ van 50 m² en is volledig voorzien van kogelvrij glas. Het was één van die oligarchen die het pand eind vorig jaar verkocht.

De Kazakse eigenaar zet het appartementcomplex nu opnieuw te koop om privé redenen. Zijn echtgenote kan niet aarden in Parijs. De potentiële kopers die werden geselecteerd, krijgen elk een koerier over de vloer. Die levert het boek persoonlijk af, haalt het uit de verpakking en plaats het op een display. De kandidaat koper wordt meteen ook uitgenodigd om een weekend naar Parijs te komen en in het complex te overnachten. Het geheel bestaat uit 5 slaapkamers, 7 badkamers en sauna. Er is parkeerplaats voorzien voor twee Maybachs en twee SUV MB G klasse wagens.