NIEUW – Superdividend van 15 miljoen euro voor Belreca-familie van de Put

Arnaud van de Put, rechts vooraan, als vertegenwoordiger van de zesde generatie van zijn familie in de private bank die de naam van de familie draagt. (Foto: Van de Put & Co)

De holding ‘Compagnie Commerciale Belge’ (CCB) keert over het boekjaar 2021 een dividend uit van 15,3 miljoen euro. Daarnaast werd het kapitaal van de vennootschap via een uitkering verlaagd met 1,3 miljoen euro. De holding is in handen van de Antwerpse familie van de Put. Via CCB controleert de familie 64 % van het beursgenoteerde bedrijf Belreca. Die laatste werd eerder dit jaar vereffend. De vereffenaars zijn momenteel bezig aan de uitbetaling van die operatie. Die gebeurt in cash en in aandelen die in portefeuille waren van Belreca. Op die manier moet de familie van de Put nog eens 22 miljoen euro incasseren. Belreca was één van de kleinste, zo niet de kleinste operationele holding die noteerde op de Brusselse beurs. De familie controleert verder nog de Antwerpse private bank Van de Put & Co. Het vermogen van de familie van de Put stijgt na een herberekening naar 51 miljoen euro.

De voorvader Louis van de Put was één van de mede-oprichters van de Antwerpse bank Anhyp. De familie passeerde langs de kassa wanneer Anhyp werd verkocht aan de groep Royale Belge die later zelf in handen viel van het Franse Axa. De familie controleert ook nog de kleine en discrete private bank Van de Put & Co. Die was vorig jaar goed voor een dividend van 4 miljoen euro. Het vermogen is momenteel is handen van zes familietelgen die allen de pensioengerechtigde leeftijd hebben of benaderen. De beslissing tot vereffening werd vorig jaar genomen en kwam net op tijd om de te ontsnappen aan de huidige beursmalaise als gevolg van de Oekraïense oorlog. De beursgenoteerde portefeuille, waaronder 1.000 aandelen van het succesbedrijf Lotus Bakeries, werd stapsgewijs verzilverd. Om fiscale redenen keert Belreca aan zijn aandeelhouders ook aandelen van het champagnebedrijf Vranken en van de plasticbuizenfabrikant Aliaxis uit, twee bedrijven die in portefeuille waren van de holding. De familie controleerde ooit ook vastgoed in Tunesië, Argentinië en Canada. Ook dat werd allemaal al verkocht.