NIEUW – Superdividend van 25 miljoen euro voor familie Macharis

Pierre Macharis (Foto: RV)

De papier- en kartongroep VPK, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Oudegem, keert een bruto dividend uit van 25 miljoen euro aan haar aandeelhoudersfamilie Macharis. Vorig jaar bedroeg dat dividend 23,8 miljoen euro. Pierre Macharis haalde het familiaal bedrijf precies 10 jaar terug weg van de Brusselse beurs. De omzet bedroeg toen net geen 700 miljoen euro. Nu tien jaar later is die omzet gestegen tot 2 miljard euro, goed voor een nettowinst van 115 miljoen euro na 43 miljoen euro belastingen. De voorbije tien jaar keerde het bedrijf een gecumuleerd bruto dividend uit aan de familie van 168 miljoen euro. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Macharis op 1,35 miljard euro, goed voor een 30ste plaats in onze ranglijst.

Het eerste halfjaar van 2022 was voor VPK een voortzetting van wat eind 2021 werd gezien, namelijk een sterk herstel van het post-Covid-volume, aanhoudende stijgingen van de papierprijzen als gevolg van de hoge bezettingsgraad en de stijgende energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne en een aanzienlijke totale kosteninflatie. Dat veranderde vanaf het tweede halfjaar van 2022. Eerst kwam er een vertraging van de vraag naar verpakkingen als gevolg van de algemene economische onzekerheid, de hoge energiekosten en de algemene inflatoire effecten op de consumptie door de consument. Daarna ging de papiermarkt van volledig gebruik van de capaciteit naar overcapaciteit, een direct gevolg van de gedaalde consumentenbestedingen en de impact ervan op de vraag naar golfkartonnen verpakkingen. Het bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat het door zijn competitieve productiviteit goed gepositioneerd is om de huidige marktdynamiek het hoofd te bieden, inclusief de volatiliteit veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.



Eerder dit jaar in maart heeft de VPK-dochter Corex Arteche Paper gekocht, een toonaangevende speler in de productie van coreboard, hulzen en hoekprofielen op de Iberische markt. Arteche Paper bestaat uit een coreboardfabriek in Porto en 5 goed uitgeruste conversie-eenheden in Spanje en Portugal die samen 65 miljoen euro aan inkomsten genereren.