NIEUW – Tien miljoen vers kapitaal voor Grandeco (dat met Duitse overname Europees marktleider wordt)

Patrick Molemans, CEO van Grandeco en The Wallfashion House. (Foto: RV)

De Tieltse muurdecoratieproducent ‘The Wallfashion House’ heeft zijn kapitaal opgetrokken met 10 miljoen euro tot 23 miljoen euro. De kapitaalverhoging volgt op het nieuws dat het West-Vlaamse bedrijf een meerderheid heeft gekocht in zijn Duitse collega-concurrent Rasch. ‘The Wallfashion House’ is nog steeds bekend onder haar oorspronkelijke merknaam Grandeco. Oorspronkelijk opgericht als een onderdeel van de Balta groep van Filip Balcaen werd het bedrijf in 2007 overgenomen door de Gimv terwijl het in 2020 voor 55 % in handen kwam van het investeringsfonds Down2Earth. Met de overname van Rash gaat het bedrijf naar een omzet van 150 miljoen euro en wordt het marktleider in Europa in zijn specialiteit van muurdecoratie, lees behangpapier in alle vormen en gewichten.

Het Duitse bedrijf Rasch Wallpaper and Textile, met wortels die teruggaan tot 1861, is de op een na grootste behang- en textielfabrikant van Duitsland met een omzet van 70 miljoen euro. Tot nu was het bedrijf volledig in handen van de familie Rash die na de overname ‘een belangrijke aandeelhouder’ blijft. Met Rasch is The Wallfashion House aan zijn derde overname toe, na die van het Britse designbedrijf Holden en van het Belgische Wall-Supply, de marktleider in decoratieve 3D-panelen, allebei in 2021. Dat bracht de groep op een omzet van 80 miljoen euro. Met de Duitse overname klimt de omzet van The Wallfashion House boven 150 miljoen euro. De groep met 600 medewerkers wordt zo de nieuwe Europese marktleider in muurdecoratie. Daarbij overstijgt het de huidige marktleider, het Duitse beursgenoteerde AS Création, goed in 2023 voor een omzet van 121 miljoen euro.



Het investeringsfonds Down2Earth controleert momenteel 55 % van de aandelen van de groep. Gimv staat voor ongeveer 35 procent en het management de overige 10%. Down2Earth II heeft naast The Wallfashion House nog zes andere participaties, waaronder de specialist in elektronische test- en meetapparatuur RentalTec, de adviesgroep Sisu en een groep bedrijven rond de specialist in Scandinaviëreizen Nordic. De oprichters van Down2Earth zijn Ivo Marechal, de ex-CEO van het Limburgse familiale transportbedrijf H.Essers in handen van de gelijknamige familie, Alain Keppens en Peter Kloeck, beiden ex-Gimv.