NIEUW – Uest? Nie zo goe

Het bedrijf Uest incasseerde vorig jaar een verlies van 2,2 miljoen euro tegenover nog een verlies van 3,4 miljoen euro in 2016. Het overgedragen verlies stijgt tot 7 miljoen euro. Het eigen vermogen van Uest slaat om tot een negatief getal van -1,2 miljoen euro. Uest is het bedrijf boven de intelligente polshorloge Zembro, een alarmhorloge voor bejaarde en hulpbehoevende personen. Het bedrijf kwam vorig jaar voor meerderheid in handen van Marc Coucke. Er werd toen ook een saneringsplan gelanceerd. Maar daarover zijn geen gegevens bekend. Uest ging niet in op onze vraag naar enige toelichting.



Het principe van Zembro is eenvoudig. De bejaarde draagt een polshorloge dat gelinkt is met een app op de smartphone van een familielid of hulpverlener. Door vier seconden te drukken op het uurwerk wordt automatisch telefonisch contact gemaakt. Het uurwerk bevat ook een gps localisator en een valdetectie. Een uurwerk kost om en bij 270 euro. De telecom kost bedraagt 15 euro per maand en het inschakelen van een alarmcentrale kost 12 euro per maand. Ter vergelijking, de nieuwste Apple Watch gaat over de toonbank voor 420 euro. Die Apple Watch poneert zich vooral als een automatische opvolger van de hartfunctie.

Uest werd in 2015 opgestart door een groot aantal individuele personen die aansluiting zochten met een digitale start up. Onder hen onder meer internetspecialist Peter Hinssens en CD&V voorzitter Wouter Beke. Die laatste bezit nu nog een kleine 1 % van het bedrijf. Vorig jaar redde Mark Coucke Uest met een verse kapitaalinjectie. Het ziekenfonds Partena verwierf toen ook 10 % van het kapitaal. Op dat moment werd gezegd dat er al 5.000 Zembro polshorloges in omloop waren, voornamelijk in België, Nederland en Frankrijk. Uest maakt geen omzetcijfers bekend. In 2017 bedroeg de negatieve brutomarge (inkomsten min de kosten) 1,4 miljoen euro tegenover 2,8 in 2016. Het bedrijf is verder gefinancierd met een interne lening van 1,8 miljoen euro.