NIEUW – Univercells trekt 23 investeerders aan in voetsporen van Bill Gates

De twee oprichters van Univercells.

Het Waalse biotechbedrijf Univercells heeft zijn kapitaal opgetrokken met 8 miljoen euro. De helft daarvan komt van het Amerikaanse GHIF, een investeringsfonds dat werd opgericht door de Gates Foundation, de goededoelenfabriek van Microsoft-oprichter Bill Gates. Eind 2016 stopte de stichting al eens 12 miljoen in het bedrijf. Nu zegde GHIF 16 miljoen euro toe. In haar zog komen nog eens 23 andere investeerders aan boord van Univercells. 5 daarvan zijn onderdeel van de Koreaanse durfinvesteerder KIP. Andere gekende namen die instappen zijn onder meer Rodolphe de Spoelberch, AB-Inbev telg, Olivier van der Rest, Marc Speeckaert en de distributeur Jean-Marc Heynderickx.

Univercells ontwikkelt miniplatformen voor de bioproductie van vaccins en geneesmiddelen tegen lage prijzen. Met het verse geld moet het bedrijf de commercialisering van zijn producten versnellen. Het bedrijf beloofde tegen december 2018 een platform te ontwikkelen waarop goedkoop, voor minder dan 0,15 dollar per dosis, een vaccin tegen polio kan worden geproduceerd. Concreet gaat het om een minifabriekje, niet groter dan een kast, dat voor een basisprijs van 15 miljoen euro tot 40 miljoen vaccin- dosissen per jaar kan produceren. De kostprijs voor een klassieke productie-eenheid kan oplopen tot 250 miljoen euro.



Het was voor het jonge bedrijf geen eenvoudige klus om de Bill Gates Foundation te overtuigen. Univercells had anderhalf jaar nodig, en naar verluidt 2.400 mails en 43 verschillende dossieraanvragen, om een financiering te krijgen.