NIEUW – Vader Ecuadoriaanse president pompt 60 miljoen euro in Antwerps bananenbedrijf

Alvaro Noboa, hier geïnterviewd door de Ecuadoriaanse televisie.

Alvaro Noboa trekt het kapitaal van zijn Belgische bedrijf FSL Holdings op met 60 miljoen euro. Dat was ook nodig. FSL Holdings keek eind 2023 aan tegen een negatief eigen vermogen van 54 miljoen euro. In België controleert FSL Holdings het Antwerpse bedrijf Firma Leon Van Parys, een importeur van hoofdzakelijk Bonita Bananen die in 2022 een omzet haalde van 220 miljoen euro. De hele groep is in handen van de Ecuadoriaanse ondernemer Alvaro Noboa, de vader van de huidige president van Ecuador Daniel Noboa. Die werd vorig jaar verkozen als de jongste president ooit van het Zuid-Amerikaanse land. De 74-jarige Alvaro Noboa gaat door als de rijkste man van zijn land. Zelf probeerde hij sedert 1998 president te worden maar dat lukte nooit. In België keek zijn bedrijf aan tegen een claim van de belastingdiensten van 22 miljoen euro. Vorig jaar werd daarover een schikking bereikt waarbij 2,9 miljoen euro werd betaald.

Het industrieel imperium van Alvaro Noboa is gebaseerd op de productie en handel in Bonita Bananen waarbij Bonita het Spaans is van “prachtig”. Politiek is Noboa de leider van de Institutionele Vernieuwingspartij van Nationale Actie (Partido Renovador Institucional de Acción Nacional, PRIAN), een populistische partij die hij zelf heeft opgericht nadat hij zich had afgescheiden van de populistische centrumrechtse Ecuadoraanse Roldosistische Partij (Partido Roldosista Ecuatoriano, PRE).In de loop van zijn politieke carrière is Noboa het onderwerp geweest van meerdere aanklachten en arbeids- en belastinggerelateerde beschuldigingen, evenals politieke en persoonlijke, ideologische aanvallen, door wat hij beschrijft als machtige en invloedrijke politieke en commerciële tegenstanders uit het land die hem kwaad willen doen via een permanente lastercampagne gericht op het denigreren van zijn eer en die van zijn familie, om zo zijn strijd tegen corruptie namens de armen te omzeilen en zijn doel om Ecuador om te vormen tot een ontwikkeld land te ondermijnen. In juli 2009 verdedigde Noboa zichzelf via een openbare mededeling aan het land en de hele wereld, gepubliceerd door de Ecuadoraanse pers, waarin hij alle lasterpraatjes die in de loop der jaren tegen hem zijn geuit, hetzij rechtstreeks, hetzij via derden, bestempelde als verachtelijk en pervers. Noboa beschrijft zichzelf daarbij als de zakenman die de meeste werkgelegenheid in het land heeft gegenereerd en zegt dat hij trots is onder meer op het sociale werk dat hij verricht door gratis medische zorg te geven aan honderdduizenden Ecuadorianen. De rijkste man van Ecuador beschouwt zichzelf als een deel van de geschiedenis en stelt dat hij geschiedenis zal blijven schrijven door zijn werk, zijn sociale inspanningen en zijn openbare dienstverlening.

De kapitaalverhoging van FSL Holdings moet dienen om het overgedragen verlies weg te werken. De claim van de Belgische belastingdiensten had betrekking op het betalen van roerende voorheffing op interesten. De schikking van 2,9 miljoen euro wordt betaald door het dochterbedrijf Firma Leon Van Parys. FSL Holdings is via Nederland verankerd in de Bahamas.