NIEUW – VASTGOED – Projectontwikkelaar Joris Ide bouwt nieuwe woonwijk op Fondatel site in Herne

Het project Fondatel (Foto: Dyls)

De ondernemer Joris Ide is van vele markten thuis. Met zijn bedrijf Bremhove Real Estate is hij actief als projectontwikkelaar. Maar zijn industriële roots liggen in de staalverwerking. Het vastgoedproject Fondatel in de Brabantse gemeente Herne verenigt de twee. Ide is er eigenaar van de vroegere staalgieterij Fondatel. Geprangd tussen het station en de woonkern sloot de fabriek in 2010 de deuren. Nu bouwt Ide de site om tot een nieuwe woonwijk met 76 woningen en 21 appartementen. De nieuwe vennootschap Fondaterra brengt de grond van de site in en is goed voor 5,5 miljoen euro.

Fondatel was jarenlang een begrip in Herne en omstreken als een Belgische staalgieterij. Fondatel was actief in het centrum van de gemeente van 1968 tot 2010. Aan het station in Herne was er eerst een onderaanneming gevestigd die voor de spoorwegen kinknagels vervaardigde. Die dienden om de houten treinbils vast te leggen. Op het hoogtepunt van de productie van kinknagels waren er bijna 500 arbeiders actief in de gieterij.



Na verloop van jaren maakte Fondatel voornamelijk rijbaandeksels. Wanneer u op straat een riooldeksel bekijkt, zowel in Belgie als in Frankrijk, dan maakt u veel kans dat er de vermelding Fondatel of ‘FH’ (Fondatel Herne) op terug te vinden is. In 2008 kocht Joris Ide de staalgieterij Lecomte in Andenne. Die had eerder de gieterij Fondatel in Herne overgenomen. Gezien de nabijheid van het wooncentrum had Fondatel geen industriële toekomst meer. Op 8 januari 2010 sloot de gieterij dan ook noodgedwongen definitief de deuren. De productie werd overgebracht naar Andenne.