NIEUW – Vastgoedexpert Dewaele brengt 11 miljoen euro naar boven en toont ambitie

Filip Dewaele (links) met naast hem Sofie Spriet. (Foto: Dewaele)

De West-Vlaamse vastgoedmakelaar Filip Dewaele heeft zijn vennootschap Dewaele Vastgoeddiensten gekapitaliseerd met 11 miljoen euro. De 52-jarige vastgoedmakelaar, zoon van wijlen oprichter Pol Dewaele die het bedrijf in 1984 opstartte, wil doorgroeien binnen België. Hij rekent daarbij op de inzet van de 36-jarige juriste Sofie Spriet. Die wordt vanaf september CEO van de groep terwijl Dewaele zelf na 14 jaar CEO te zijn geweest doorschuift naar de zetel van voorzitter. Als grootste onafhankelijke vastgoedgroep van het land wil de groep haar netwerk de komende vijf jaar verder uitbreiden van 43 naar een 70-tal kantoren om tegelijk ook digitaal te transformeren. Dat moet Dewaele in staat stellen om de omzet de komende vijf jaar te verdubbelen.

Sofie Spriet werkt al 8 jaar bij het bedrijf en is momenteel COO. Als nieuwe CEO zal ze een dubbel spoor moeten bewandelen: enerzijds versneld nieuwe fysieke kantoren openen in Vlaanderen en Brussel waar de groep nog niet zo sterk staat en anderzijds de aangeboden vastgoeddiensten verder digitaliseren. Succes ligt volgens Dewaele in de combinatie van beide factoren. De tijd dat de Belg tijdens zijn leven één woning kocht en er tot het einde bleef wonen, is stilaan voorgoed voorbij. Steeds meer landgenoten passen hun woongedrag meermaals in hun leven aan. Een trend die de voorbije maanden nog een versnelling heeft gekend door de coronacrisis. Makelaars moeten zich daaraan aanpassen.



In combinatie met een uitbreiding van het kantorennetwerk, wil Dewaele Vastgoedgroep ook verder digitaal transformeren. Zo ontwikkelde het bedrijf recent soldandset.be, een online vastgoedplatform voor klanten die hun woning zélf willen verkopen zonder de fysieke hulp van de vastgoedmakelaar. De groep investeerde ook in verschillende vastgoedstartups zoals het digitaal (ver)huurplatform Rentio. Inzake aanbod diversifieerde de groep onder meer naar luxe vastgoed met het merk Van der Build en naar bedrijfsvastgoed onder de naam Turner.