NIEUW – Verlinvest levert familie de Spoelberch 20 miljoen euro dividend op

Stefan Descheemaeker, vertrouwensfiguur van de familie de Spoelberch en voorzitter van Verlinvest. (Foto: Verlinvest)

De durfkapitalist Verlinvest keert over 2021 een dividend uit van 28 miljoen euro. Dat dividend kom terecht bij de holding Verlinvest Group. Die keert op zijn beurt 20 miljoen euro dividend uit. Dat geld komt op zijn beurt terecht bij de familie de Spoelberch, traditionele grootaandeelhouder van de biergigant AB Inbev. Verlinvest is het investeringsinstrument waarmee die familie de dividenden herbelegt die ze incasseert uit haar participatie in AB Inbev. Zoals we eerder schreven, boekte Verlinvest vorig jaar een groepswinst van 780 miljoen euro, na uitzuivering van minderheidsbelangen nog goed voor 496 miljoen euro winst voor de aandeelhouders van Verlinvest.

De belangrijkste meerwaarde haalde Verlinvest vorig jaar uit de verkoop van de Franse internetspecialist Valtech voor 1,2 miljard euro aan de investeringsgroep BC Partners. Die operatie leverde de holding een meerwaarde op van maar liefst 585 miljoen euro. Nog vorig jaar incasseerde de holding een belangrijke meerwaarde bij de verkoop van 10 % van de aandelen die ze aanhoudt in de kokosdrankenspecialist Vita Coco. Maar aan de andere kant zorgde havermoutspecialist Oatly dan weer een minwaarde van 36 miljoen euro. Beide bedrijven werden op de beurs geïntroduceerd, dus met uiteenlopende resultaten.



Ondertussen werkt Verlinvest aan de beursgang van de Indiase wijnbouwer Sula Vineyards. Onlangs stapte de groep ook in de dierenspeciaalzaak Tom & Co en in de Britse aanbieder van maaltijdboxen voor katten KatKin. Recent richtte ze ook de nieuwe dochter V Cube Ventures op. Die kreeg meteen een kapitaal mee van 25 miljoen euro.