NIEUW – Véronique Culliford verankert de Smurfen in Zwitserland

Véronique Culliford heeft de nieuwe vennootschap Peyo Productions opgericht. Ze doet dit via de Zwitserse vennootschap Lafig SA, een vehikel opgezet door de fiduciaire Wuarin & Chatton uit het Zwitserse Genève. Véronique Culliford is de dochter van wijlen striptekenaar Peyo, voluit Pierre Culliford, de geestelijke vader van onder meer de Smurfen. Peyo Productions gaat een animatiereeks voor televisie maken waarin de Smurfen in een 3D-versie te zien zijn. Onder meer Dupuis Audiovisuel is co-producent, naast Ketnet. De kinderzender van de openbare omroep VRT is meteen ook de opdrachtgever. De nieuwe afleveringen zullen vanaf 2020 te zien zijn op Ketnet.Véronique Culliford beheerde de rechten van haar vader tot op vandaag via de Belgische vennootschap IMPS (International Merchandising Promotion and Services). Die was vorig jaar goed voor een omzet van 14 miljoen euro en een dividend van 1,4 miljoen euro. De belangrijkste inkomsten van IMPS worden gegenereerd door de Smurfen. (Lees verder onder de foto)

Pierre Culliford alias Peyo

Peyo lanceerde de Smurfen op 23 oktober 1958. Zestig jaar later zijn de wezentjes uit het sprookjesbos uitgegroeid tot een kleine KMO. Mijlpaal in de verovering van de wereld door de Smurfen was de verfilming uit 1975 van het album “Fluit”. In de jaren ’80 volgde de tv-reeks, die verschillende Emmy’s veroverde. Intussen gingen de strips al meer dan 50 miljoen keer over de toonbank. De albums worden verspreid in meer dan 70 landen.

Peyo overleed in 1992. Zijn vrouw, die enkele jaren geleden stierf, dochter en zoon zetten zijn werk voort. Onlangs nog verscheen het 37ste album, “De Smurfen en de dappere draak”, van de hand van Thierry Culliford, de zoon van Peyo, die samen met Alain Jost en Luc Parthoens de scenario’s schrijft.