NIEUW – Vlaamse regering pompt (bijna) 20 miljoen euro in Vlaams Datanutsbedrijf (dat vooral mikt op vlotter notariële aktes)

Frank Geets (Foto: RV)

Op 28 december vorig jaar heeft de Vlaamse regering het Vlaams Datanutsbedrijf opgericht. Dat kreeg meteen een startkapitaal mee van 19,5 miljoen euro. Officieel moet dat bedrijf “nieuwe toepassingen ontwikkelen op het vlak van gegevensdeling”. De marketing mensen van de regering vertalen dat concreet in volgend voorbeeld: “Een compromis voor de aankoop van een woning ondertekenen en een werkdag later de authentieke akte verlijden bij de notaris wordt mogelijk. De wachttijden nemen fors af door een efficiëntere uitwisseling van data dankzij de datakluizen van het Vlaams Datanutsbedrijf.” Het nieuwe overheidsbedrijf krijgt 5 bestuurders die mooi zijn verdeeld over de drie Vlaamse meerderheidspartijen.

Het Vlaams Datanutsbedrijf moet als neutrale partij het uitwisselen van data vergemakkelijken en burgers meer controle geven over het gebruik van hun persoonlijke data. De burger kan zijn informatie daarbij veilig opslaan in een digitale kluis. Vastgoed is voor het Datanuts-bedrijf een belangrijke toepassing, omdat het een sector is waar bijzonder veel data samenkomen. Die moeten in veel gevallen geverifieerd worden, waardoor het nu tot drie maanden kan duren voor een authentieke akte wordt verleden bij de notaris, na de ondertekening van het compromis. Tegen eind 2023 moeten de databanken alle lokale besturen, notarissen en makelaars omvatten. Een notariële akte verlijden binnen één dag kan over vijf jaar een realiteit zijn, maar voor het zover is zal de wachttijd voor de gebruikers al afnemen, zo klinkt het.Het Datanutsbedrijf zal externe aandeelhouders kunnen aantrekken, maar de Vlaamse overheid behoudt de meerderheid van de stemmen. De vijf bestuurdersmandaten van het Datanutsbedrijf zijn mooi politiek verdeeld. Aan het hoofd van de raad van bestuur staat Frank Geets, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen en actief bij de N-VA in Sint-Katelijne-Waver. Andere bestuurders zijn Filip Van Laecke, provincieraadslid voor CD&V in Oost-Vlaanderen, Bert Schelfhout, schepen voor Open VLD in Deerlijk, vastgoedmakelaar Wendy Hendrickx, actief bij N-VA in Mechelen, en Bart De Moor, professor aan de KU Leuven en in 2006 kabinetschef van Vlaams CD&V minister-president Yves Leterme.

UPDATE

Professor Bart De Moor laat weten dat hij wel degelijk de voorzitter wordt van de raad van bestuur van het Vlaams Datanutsbedrijf en niet Frank Geets.