NIEUW – VOETBALGELD – Dubai miljardair Mansour pompt 16 miljoen euro in (ontgoochelend) SK Lommel

Sjeik Mansour.

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan heeft het kapitaal van tweedeklasser SK Lommel opgetrokken met 16 miljoen euro. Vorig jaar pompte Mansour al 11 miljoen euro in de Limburgse ploeg. Mansour is de vice-premier van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), miljardair en lid van de heersende familie van Abu Dhabi. Hij is de broer van de huidige president van de VAE, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, en is getrouwd met een dochter van Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de heerser van Dubai. Via City Football Group heeft hij belangen in verschillende voetbalclubs, waaronder de Britse topclub Manchester City FC. De kapitaalverhoging komt op een pijnlijk ontgoochelend moment voor Lommel. In de tweede klasse kan de ploeg niet meestrijden met de beste zes maar is het veroordeeld tot de zogenaamde ‘play downs’.De 53 jarige Mansour bezit met City Football Group 12 voetbalploegen waaronder klinkende namen zoals Manchester City, New York City en Melbourne City. Maar ook mindere namen zoals Mumbai City FC, Lommel SK, Esperance Sportive Troyes Aube Champagne (ESTAC), Palermo FC en Club Bolivar. Zijn business model is eenvoudig: geld verdienen met de opleiding en verkoop van jonge spelers. Dat is ook de ambitie met Lommel. Toch ontgoochelt de jonge Limburgse ploeg. Hij slaagde er niet in bij de eerste zes te eindigen om zo mee te strijden voor mogelijke promotie naar eerste klasse. Met tien zeges, tien nederlagen en twee gelijke spelen volgt nu een kleurloos slot: de Relegation Play-offs met Virton, Jong Genk, SL16, Dender en Deinze. De ambitie blijft om binnen de drie jaar naar eerste klasse op te klimmen.

Sjeik Mansour is niet enkel een voetballiefhebber, hij investeert ook fors in de paardensport in de Emiraten. Zo is hij onder meer voorzitter van de Emirates Racing Authority, het internationaal erkende bestuursorgaan voor paardenraces in de VAE. Hij is daarnaast onder meer aandeelhouder van de Abu Dhabi Media Investment Corporation, die eigenaar is van The National, het Engelstalige dagblad van Abu Dhabi, en van Sky News Arabia, een wereldwijd Arabischtalige nieuwszender.

Lommel is slechts klein bier in het imperium van Mansour. Maar toch. Vorig seizoen incasseerde de club een verlies van 11 miljoen euro waardoor het overgedragen verlies opliep tot 21 miljoen euro en de club aankeek tegen een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Vers kapitaal was dus broodnodig. “Dit is allemaal ingecalculeerd vanaf de eerste dag na de overname door City Football Group. Alles verloopt volgens planning. Op termijn rekenen we op de verkoop van spelers. De supporters kunnen op beide oren slapen en moeten totaal niet ongerust zijn.” zo zei Lommel voorzitter Harm van Velthoven daarover eerder in Het Belang van Limburg.

Sjeik Mansour investeerde om en bij 1,3 miljard dollar in Manchester City sedert hij de ploeg met Kevin de Bruyne overnam in 2008. Hij was eigenaar van de jacht A+, goed voor 527 miljoen dollar en bestelde recent de nieuwe jacht Project Blue, goed voor 600 miljoen euro. U kan kennis maken met dit alles in onderstaand video portret van Sjeik Mansour.