NIEUW – VOETBALGELD – Sjeik Mansour pompt (opnieuw) 15 miljoen euro in tweedeklasser Lommel

Sjeik Mansour. (Foto: RV)

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan heeft het kapitaal van tweedeklasser SK Lommel opnieuw opgetrokken met 15 miljoen euro. Vorig jaar pompte Mansour al 11 miljoen euro in de Limburgse ploeg. En begin dit jaar ging 16,5 miljoen euro richting Lommel. Daarmee investeerde Mansour de voorbije twee jaar 42,8 miljoen euro in de Limburgse tweedeklasser die momenteel op plaats 1 staat in de rangschikking. Mansour is de vice-premier van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), miljardair en lid van de heersende familie van Abu Dhabi. Hij is de halfbroer van de huidige president van de VAE, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, en is getrouwd met een dochter van Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de heerser van Dubai. Via City Football Group heeft hij belangen in verschillende voetbalclubs, waaronder de Britse topclub Manchester City FC. Het regime van Abu Dhabi ambieert het leiderschap in de Golfregio. Voetbal is daarbij een instrument in de geopolitiek.

City Football Group (CFG) is een holdingmaatschappij die twaalf voetbalclubs beheert waaronder Manchester City en New York City. De groep is eigendom van drie bedrijven. 81% wordt gecontroleerd door de Abu Dhabi United Group van sjeik Mansour. 18% is in handen van van de Amerikaanse firma Silver Lake en 1% van de Chinese bedrijven China Media Capital en CITIC Capital. Silver Lake betaalde initieel 500 miljoen dollar voor 10 % van City waardoor de waarde van de gehele groep werd vastgesteld op 5 miljard dollar. CFG bezit belangen in clubs in de Verenigde Staten, Australië, India, Japan, Spanje, Brazilië, Uruguay, China, België, Frankrijk en Italië. Naast een geopolitiek belang, speelt er ook een financieel belang. “Omdat je op de markt niet alles kunt kopen, moet je zelf produceren. Dat wil zeggen: veel geld uitgeven, aan academies, aan trainers, maar ook aan transfers van jonge spelers. Het is zoals risicokapitaal: als je 10 miljoen euro investeert in tien spelers, dan moet er maar één de top halen om 100 miljoen te recupereren.” zo zei Ferran Soriano, CEO van CFG, eerder.Sjeik Mansour is niet enkel een voetballiefhebber, hij investeert ook fors in de paardensport in de Emiraten. Zo is hij onder meer voorzitter van de Emirates Racing Authority, het internationaal erkende bestuursorgaan voor paardenraces in de VAE. Hij is daarnaast onder meer aandeelhouder van de Abu Dhabi Media Investment Corporation, die eigenaar is van The National, het Engelstalige dagblad van Abu Dhabi, en van Sky News Arabia, een wereldwijd Arabischtalige nieuwszender.

SK Lommel incasseerde vorig jaar een verlies van 11 miljoen euro waardoor het overgedragen verlies opliep tot 21 miljoen euro en de club aankeek tegen een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. De twee kapitaalverhogingen dit jaar waren dus meer dan nodig.