NIEUW – Voor Robert Taub is Nyxoah tussen 39 en 48 miljoen euro waard

Robert Taub

Biotech serie-ondernemer Robert Taub staat op het punt een nieuwe stap te zetten in zijn vermogensopbouw. Vandaag lanceerde het gezondheids- en technologiebedrijf Nyxoah zijn introductie op de beurs van Brussel. Dat zal gebeuren in een vork van 14 tot 17 euro per aandeel. Taub ligt mee aan de basis van het bedrijf dat een oplossing ontwikkelde voor slaapapneu of kortweg snurken. Hij controleert nu nog 2,8 miljoen Nyxoah aandelen of 15 % van het bedrijf. Afhankelijk van de introductieprijs is die participatie goed voor 39 tot 48 miljoen euro. Het vermogen van Robert Taub stijgt daarmee door tot 188 miljoen euro. Nyxoah zelf publiceert vandaag een prospectus over de beursintroductie. Die telt maar liefst 328 pagina’s.

Nyxoah, gevestigd in Mont-Saint-Guibert, ontwikkelde een therapie tegen het obstructieve-slaapapneusyndroom (OSAS) via neurostimulatie. Daarbij wordt een neurostimulator geïmplanteerd onder de kin. Dat apparaatje wordt dan geactiveerd via een externe chip die ’s nacht onder de kin geplaatst wordt. Nyxoah wil de ‘Genio’-behandeling nu breed op de markt brengen. In Duitsland is er al een terugbetaling in het kader van een programma voor nieuwe onderzoeks- en behandelingsmethodes. Meteen zijn dat de eerste commerciële inkomsten van het bedrijf.De beursintroductie kan tot 79 miljoen euro verse middelen opleveren voor het bedrijf. Maar dat brengt meteen ook 7,5 miljoen euro aan kosten met zich mee. De helft daarvan zijn bankkosten. Vorig jaar boekte het bedrijf een bedrijfsverlies van 6,5 miljoen euro. euro tegen een verlies van 8,5 miljoen een jaar eerder.

Voor de 72-jarige Robert Taub is dit niet zijn eerste succesvolle venture. Eerder al was er het bedrijf Omrix, gespecialiseerd in bloedstollers. Taub bouwde het bedrijf uit tot een wereldspeler, introduceerde het op Nasdaq en verkocht het voor meer dan 400 miljoen dollar aan de multinational Johnson & Johnson. En in 2017 werd bekend dat de Japanse multinational Mitsubishi Tanabe 1,1 miljard dollar betaalde voor de overname van Neuroderm, meteen de duurste overname ooit van een farmabedrijf in Israël. Neuroderm ontwikkelde een geneesmiddel tegen Parkinson. Robert Taub was voorzitter van Neuroderm en controleerde 12 % van het bedrijf. De verkoop aan de Japanse groep leverde hem 148 miljoen euro op.