NIEUW- VPK-eigenaar Jean Paul Macharis stapt in microbrouwerij

Jean Paul Macharis, voorzitter van de verpakkingsgroep VPK, stapt in het project van de lokale microbrouwerij ’t Haeseveld. Die komt in de gebouwen van een vroegere bloemisterij in Destelbergen die nu gedeeltelijk is omgebouwd tot brasserie. Destelbergen is de thuisbasis van de familie Macharis. Er wordt 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe brouwerij. Die moet in 2020 operationeel zijn. De brouwerij komt onder toezicht van Alain De Laet, de ceo van brouwerij Huyghe,bekend van onder meer de Delirium. Samen met Hans De Gusseme, de mede eigenaar van het pand, investeert De Laet ook met Macharis in het project.



’t Haeseveld, op de grens van Sint-Amandsberg en Destelbergen, is momenteel een goed draaiende brasserie. Alain De Laet wil er nu een feestzaal installeren en een microbrouwerij. ’t Haeseveld moet een belevingscentrum worden. “Het zal perfect zijn voor recepties of trouwfeesten, maar dan interactief”, zegt De Laet in de lokale pers. “Je zal de brouwerij kunnen bezoeken en eventueel zelfs meebrouwen. Daarna zal je kunnen degusteren in het café en bier kopen in de shop.” Toch wordt ’t Haeseveld geen brouwerij Huyghe bis. “Het is niet de bedoeling om er Delirium of andere van onze bieren te brouwen”, vertelt hij. “We willen er drie of vier bieren brouwen onder de naam ’t Haeseveld. Je ziet overal kleine brouwerijtjes ontstaan, zoals aan Dok Noord in Gent. De mensen zijn alsmaar minder op zoek naar mainstream, ze willen zich met een bier kunnen identificeren. Ze zoeken een verhaal en authenticiteit, én een link met de site.”

De microbrouwerij wil vierduizend hectoliter per jaar produceren. De drie investeerders brengen samen 1,5 miljoen euro kapitaal aan. Dubbel zoveel zal worden gezocht via bankfinanciering. Het grootste deel van de site moet worden heropgebouwd. Het geheel is beschermd patrimonium.