NIEUW – Vrachtwagenspecialist Hoet surft op Russische golf

Inge Hoet

De vrachtenwagenspecialist Turbo’s Hoet Group (THG) kon zijn omzet vorig jaar optrekken van 393 naar 467 miljoen euro. Een vrije cash flow van 28 miljoen euro is goed voor een gelijkblijvende netto winst van 9 miljoen euro. Het bedrijf is voor gelijke delen in handen van de families Hoet en Ackermans & van Haaren. De aantrekkende omzet is vooral het gevolg van de heropleving van de Russische markt. Het bedrijf verwacht dat die tendens zich ook dit jaar doorzet.Na 2 jaar van groei met dubbele cijfers, bleef de Europese markt voor bedrijfswagens zwaarder dan 16 ton stabiel in 2017. De Russische markt, die in 2016 een licht herstel realiseerde na een paar jaar van achteruitgang, liet daarentegen een aanzienlijke groei noteren. In 2017 verkocht TH Group 3.900 nieuwe bedrijfsvoertuigen, een groei van 26% ten opzichte van de 3.100 verkochte voertuigen in 2016.

In België is Hoet de grootste truck verdeler. In Rusland, goed voor 11 concessies, veerde de markt, na een aantal moeilijke jaren, op en dit ondanks een devaluatie van de roebel met 8%. TH Trucks breidde zijn aanwezigheid uit door de opening van nieuwe locaties in Chelyabinsk en St-Petersburg. In Wit-Rusland (1 concessie), waar TH een marktaandeel heeft van meer dan 30%, en met een markt die voornamelijk op Rusland is gericht, realiseerde THG eveneens een sterke groei.

TH Lease herbevestigt haar marktleiderschap als grootste onafhankelijke vrachtwagen leasingmaatschappij in België. De leasevloot groeide van 3.600 tot 4.100 voertuigen in 2017.Verhoogde betrouwbaarheid en langere onderhoudsintervallen zorgen dan anderzijds weer voor een teruglopende markt voor wisselstukken.