NIEUW – Waalse VPK-dochter boekt 4,8 miljoen euro verlies weg

Het bedrijf Cartonneries de Wallonie (CdW) heeft een overgedragen verlies van 4,8 miljoen euro weg geboekt via een kapitaalafname. CdW werd in 2015 opgestart en was de eerste investering van de verpakkingsgroep VPK van de Oost-Vlaamse familie Macharis in Wallonië. Bedoeling is met de productie eenheid verpakkingen in kleine klantgerichte oplages te maken om de markt van Waalse KMO’s te bereiken. Het is voor Vlaamse bedrijven bijzonder moeilijk om in Wallonië actief te zijn als ze er geen eigen vestiging oprichten en voor tewerkstelling zorgen. VPK onderlijnde dit door zijn bedrijf de éénduidige naam Cartonneries de Wallonie mee te geven. Het huidige verlies volgt op de kapitaalintensieve opstart van het bedrijf.



VPK investeerde in 2015 6,5 miljoen euro in de productie eenheid van golfkarton verpakkingen in Courcelles nabij Charleroi. Het bedrijf legt zich meer en meer toe op digitale druk. Die techniek is een aanvulling op de zogenaamde flexotechniek en maakt het mogelijk om de productie van kleine en middelgrote oplagen te optimaliseren. Moederbedrijf VPK legt zich toe op de productie van verpakkingen in golfkarton op basis van gerecycled papier, van verpakkingen in vol karton, en van displays. In Courcelles wordt geen karton vervaardigd, maar wel verwerkt.

VPK Packaging Group werd in 1935 opgericht en telt vandaag meer dan 6.100 medewerkers in 65 fabrieken in 20 landen. VPK verwerkt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton gerecycled papier en produceert meer dan 2 miljard m² golfkarton.