NIEUW – Zorguitbater Emeis (ex-Orpea) zet 108 miljoen euro voorschotten om in kapitaal van rusthuizen

Het RVT in Pittem dat Emeis mee wil afstoten.

De Franse zorguitbater Emeis, tot voor kort Orpea genaamd, heeft 13 van zijn om en bij 100 vennootschappen in België geherkapitaliseerd voor in totaal 108 miljoen euro. De grootste operatie komt er bij Longchamps Libertas dat er bijna 30 miljoen euro kapitaal bijkrijgt, evenveel als het negatief eigen vermogen van de vennootschap. Emeis, dat actief is in 20 landen, baat in België nog 51 woonzorgcentra en 17 complexen van assistentiewoningen uit. Vorig jaar sloot Emeis, toen nog onder de naam Orpea, 10 woonzorgcentra in België, maar kondigde het tegelijk aan 90 miljoen euro in de renovatie van centra te investeren. Nu heeft het aangekondigd dat 150 banen verloren zullen gaan en dat opnieuw vijf centra zullen worden afgestoten. In Wallonië leidde dit al tot een aantal stakingen in Emeis-rusthuizen.

Emeis is op zoek naar een overnemer voor vijf residenties. Het gaat om twee recente residenties in West-Vlaanderen, De Bottelarij in Kortemark en Pitthem in Pittem, en drie verouderde centra in Wallonië: Waasten, Komen en Luik. Emeis kondigde ook aan dat het de komende jaren 50 miljoen euro in België investeert. Ten slotte wil Emeis 150 van de 4.000 banen, voornamelijk in Brussel en Wallonië, schrappen om ‘de arbeidskracht per residentie beter af te stemmen op het aantal bewoners’. De directie heeft daarom een informatie- en consultatiefase met de vakbonden opgestart in het kader van de wet-Renault, die de procedure bij een collectief ontslag regelt.



Emeis verkeert al jaren in crisis. De groep scheerde langs het faillissement, maar werd begin vorig jaar uiteindelijk gered door een enorme schuldherschikking via de financiële arm van de Franse staat. Volgens de vakbonden zitten de resultaten wel in stijgende lijn. Ze melden een omzetstijging van 9 procent en een vermindering van het verlies met twee derde. Vorig jaar ging Emeis in België 179 miljoen euro in het rood door zware afwaarderingen. Het jaar voordien had de groep al een monsterverlies van bijna 400 miljoen euro geboekt.