De nieuwe Navo: 1,1 miljard euro

Zeven jaar lang was het één van de grootste bouwwerven van het land. Langs de snelweg naar de luchthaven van Zaventem werd een terrein van 240.000 m² omgebouwd tot het nieuwe hoofdkwartier van de Navo. Kostprijs: 1,1 miljard euro, betaald door de 28 partners van de militaire alliantie, waaronder België, goed voor een bijdrage van 40 miljoen euro. Donderdag opent de Amerikaanse president Donald Trump het complex. Om daarna de ICT-specialisten toe te laten terug te keren en de laatste hand te leggen aan het informaticasysteem dat niet op tijd kon afgewerkt worden.



4.050 mensen zullen dagelijks werken in het nieuwe hoofdkwartier waar onder meer de 28 ambassadeurs van de alliantie zijn gehuisvest. Ze zullen er dagelijks honderden bezoekers ontvangen. Geen Russen. Wanneer die komen, worden ze ondergebracht in het oude Navo gebouw aan de andere kant van de snelweg. Het gebouw is een werk van de Nederlandse groep BAM en haar Belgisch filiaal Interbuild. Kostprijs van de structuur: 640 miljoen euro. Veel van de technische uitrusting gebeurt door Amerikaanse bedrijven. De informatica werd geplaatst door defensiespecialist Lockheed Martin en zal worden afgewerkt door Leidos, een bedrijf dat volgens de krant L’Echo nauw aanleunt tegen het Pentagon en in handen is van Lockheed.

Het complex bevat alle onderdelen van een volwaardig klein dorp. Uitdaging was het geheel ook bombestendig te maken. Daarbij werd ervaring opgedaan uit de feiten van 11 september 2001. Het geheel is stabiel in die mate dat het gebouw overeind blijft aan de ene kant wanneer aan de andere kant een bominslag, of vliegtuigcrash, plaatsgrijpt. Het nieuwe Navo-hoofdkwartier is daarbij onderkelderd op een oppervlakte van 30.000 m². In die bomvrije kelders bevinden zich ook de strategische ruimtes van de militaire alliantie.